Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Julmusten firar 100 år

Julmusten har på nytt tagit plats i affärerna. En succédryck som i år firar 100-årsjubileum.

Traditionsrik. Julmusten firar 100 år i år. Fortfarande är det exakta receptet en hemlighet som bara få känner till. På bilden Apotekarnes julmust från 1965. Under det namnet har julmust sålts sedan 1920-talet, men produceras sedan några år av öljätten Carlsberg.

Annons

Det var nämligen 1910 som den första tillverkningen av julmust kom i gång i Sverige, en variant av alkoholfri julöl. Födelseplatsen var Örebro där far och son Robert och Harry Roberts lanserade drycken.


Harry Roberts hade studerat kemi i Tyskland och det var där han födde idén och skapade det recept som blivit ett stycke svensk dryckeshistoria. Efter flera års forskande och experimenterade skapade Harry den svarta tillsats som liknar svagdricka till utseende, men som har en helt annan smak.

Annons

Annons

Alkoholfritt alternativ
Än i dag har familjeföretaget Roberts AB i Örebro patent på det hemliga receptet vars ingredienser bara ett fåtal personer känner till. Klart är dock att det består av humle och malt (numera i extraktform) plus olika kryddor, örter och aromämnen.


I stort sett all julmust som tillverkas i Sverige köper än i dag sin essens från Roberts AB.
Musten lanserades inledningsvis som en alkoholfri alternativ måltidsdryck till den då populära mörka ölen under namnet Münchenöl, men klassades 1920 som läsk och började kallas julmust.

Varierande sötma
Under december brukar vi dricka drygt 40 miljoner liter julmust, vilket innebär att svensken i snitt konsumerar fem liter under årets sista månad - då musten står för hela 50 procent av den totala läskförsäljningen.


Förra året svarade julmusten för över 11 procent av årets läskförsäljning, och under veckorna kring jul sjunker övrig läskförsäljning markant till förmån för just julmusten.

De olika märkena smakar i stort sett lika då de köper in samma smakgivare, även om spädningsgraden av extraktet och sötman kan variera. Förra året lanserade Spendrups även en ekfatslagrad julmust, Nygårda Ekfatslagrad Julmust, som sålde bra och som även finns till försäljning i år.

Annons


Sune Liljevall

Även fatlagrad. Förra året lanserade Spendrups en fatlagrad julmust som även finns att köpa i år.

Även fatlagrad. Förra året lanserade Spendrups en fatlagrad julmust som även finns att köpa i år.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy