Annons

Annons

Annons

Sandviken

Lundgrens tekakor är vida kända

Doften av nybakat har följt familjen Lundgren ända sedan 1915. Då startade Johan Lundgren sitt bageri och konditori i Österfärnebo.

I dag drivs det av fjärde generationen Lundgrens, systrarna Görel och Kaisa-Lena, och lockar förutom folk från trakten även många långväga kunder.

Inne på Lundgrens bageri och konditori luktar det sött av bullar och kryddigt av bröd. En varm och förförisk doft – som de som jobbar här är så vana vid att de inte längre känner.

– Jag var i en butik i Valbo häromdagen och hörde hur folk pratade om var någonstans man bakade för det luktade så gott. Sen kom jag på att det ju var från mig det kom, berättar Görel Lindqvist och ler brett.

Femte på väg

Det var för snart hundra år sedan som hennes och Kaisa-Lena Anderssons farfars far Johan kom till Österfärnebo och tillsammans med sin hustru Anna startade Lundgrens bageri och konditori. Först höll de till bredvid gamla brandstationen. Till den nuvarande lokalen flyttade de 1921.

Sedan dess har fyra generationer Lundgrens stått här och kavlat.

Annons

– Nu är vi till och med inne på femte generationen eftersom min dotter Elise och Görels dotter Johanna också jobbar här, berättar Kaisa-Lena.

Annons

Inne i kondisdelen, med sina fina gamla stolar i krom, teak och galon, har två män precis avnjutit sitt förmiddagskaffe och sätter på sig jackorna för att fortsätta sin arbetsdag.

Många stammisar

Lundgrens har många stamkunder, både som bor eller jobbar på orten och sådana som passerar förbi.

– Det har nog blivit en tradition för en del att stanna och köpa fika här. På somrarna har vi börjat känna igen dem som kommer in när de åker till eller i från stugan, säger Kaisa-Lena.

Som för att understryka det hon säger stiger Rolf Persson in i butiken. Han har parkerat sitt stora röda arbetsfordon på vägen utanför och beställer tre russinlimpor.

– Jag brukar alltid stanna till här när jag har vägarna förbi. Här finns det absolut bästa brödet, berättar han.

– Förresten, släng med två påsar tekakor också, tillägger han.

Just tekakor hör till bageriets mest populära bakverk och är förutom munkringarna kanske det man är mest känt för.

För tillfället bakar Kaisa- Lena, Görel och anställde bagaren Dennis Jarlvik ungefär 4 000 tekakor i veckan. Under sommarsäsongen blir det betydligt fler.

Både tekakorna, franskan och sirapslimpan bakas efter samma recept som på Johan Lundgrens tid. Till de nya bröd man börjat baka hör GI-knäcke och filone, som är ett italienskt bröd.

– Trenden är ju att det gärna ska vara lite mer nyttigt, säger Görel.

Görel och Kaisa-Lena växte i princip upp i bageriet. När de var små tog familjen över lägenheten på övervåningen från farfar Adolf och farmor Greta. Deras mamma Eva bor fortfarande kvar där.

Annons

– Pappa brukade ropa upp i trappen att vi skulle komma och hjälpa till att packa bröd och vi tyckte att det var fruktansvärt tråkigt, berättar Kaisa-Lena.

Annons

Långa arbetsdagar

Både hon och Görel jobbade flera år på kontor i Hedesunda och Sandviken innan de på 80- talet började på riktigt i bageriet. 1991 tog de över när pappan Algot gick i pension.

– Först tyckte han inte att vi skulle det eftersom det är så mycket jobb. Men sen blev han glad när vi ändå gjorde det.

Systrarnas arbetsdagar börjar klockan fem på morgonen och håller ofta på till efter sex på kvällen.

Förutom försäljningen i butiken och konditoriet, levererar man nuförtiden även bröd, matiga mackor och pastasallader till Ica i Årsunda, Hedesunda och Österfärnebo samt Gysinge Brukshandel.

Precis när vi är på väg kommer Maj-Britt Karlsson till butiken på spark för att hämta en schwarzwaldtårta till sin födelsedag.

– De är så trevliga här, säger hon när hon efteråt knyter fast sin påse på sparkens handtag med en prydlig rosett

– Jag kunde inte låta bli att köpa några tekakor också, berättar hon.

Nu. I dag arbetar sex personer på Lundgrens bageri och konditori. Från vänster står Dennis Jarlvik, Elise Andersson och ägarna Görel Lindqvist och Kaisa-Lena Andersson. Fattas på bilden gör Johanna Olsson och Johanna Lindqvist.Foto: Lasse Halvarsson

Förr. Lundgrens bageri och konditori 1920-talet.

Bagarfamilj. I mitten längst fram står Johan Lundgren som startade bageriet 1915, farfars far till Görel och Kaisa-Lena som i dag driver det. Till vänster om honom står systrarnas farfar Adolf.

Annons

TUNGT HANTVERK. Bagaren Dennis Jarlvik lyfter degen till sirapslimpan till bakbordet.

Annons

STAMMIS. Rolf Persson har parkerat sitt stora röda arbetsfordon på vägen utanför för att köpa tre russinlimpor och två påsar tekakor. ”Jag brukar alltid stanna till här när jag har vägarna förbi”, säger han.

SLUTFINiSh. Görel Lindqvist fixar det sista på Maj-Britt Karlssons schwarzwaldtårta.

FUNKAR ÄN. Skorpdelaren användes redan av nuvarande ägarnas farfar.


Johanna Hejdenberg

johanna.hejdenberg@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan