Annons

Annons

Annons

Mikael bytte spriten mot Gud

Han var en framgångsrik affärsman med ett stort hål inom sig. Hålet fylldes med alkohol. Nyblivne Tierpsprästen Mikael Bedrup har nu varit nykter i åtta år. Vändpunkten kom efter att en kvinna uppmanat honom att bli präst.

– Jag tittade på henne och utbrast: Hjälp mig, jag dör, säger Mikael Bedrup.

Han bjuder på kaffe utan att dricka själv. Mikael Bedrup lever ett hälsosamt och tryggt liv nu. I början av februari fick han en fast tjänst som präst i Tolfta församling i Tierp.

– Här finns omtanke och engagemang, och det känns fantastiskt att vara här.

Mikaels väg till dagens stabila tillvaro har varit lång och mödosam. Redan under ungdomsåren på 1970-talet lades grunden till ett långvarit alkoholmissbruk.

Mikael växte upp i Hässelby Strand. I skolan brukade alla skratta åt hans skämt, han var klassens clown. Inombords grät han, och han vågade inte ta hem några vänner till familjens fina villa. Pappa Bengt Bedrup var nämligen alkoholberoende.

Han är kanske mest känd som programledare för Sportspegeln. Bengt Bedrups framgångsrika yrkeskarriär gjorde Mikael ont – han fick inte träffa sin far så ofta. Bengt jobbade nästan jämt. Dessutom drack han ibland alltför mycket.

Annons

Annons

– Det är som att leva i krig, fast du inväntar inte nästa granat utan nästa fylla, säger Mikael Bedrup.

Inre hål

I ungdomsåren började också Mikael dricka, han var en ung och lovande discjockey och det bjöds många tillfällen till fest.

– Jag var som hemma redan efter första glaset, när jag drack fick jag lugn och ro. Det är en må-bra känsla man som beroendeperson önskar ska återvända. Till vilket pris som helst.

1980- och 90-talen gick som på räls, åtminstone karriärmässigt. Mikael drev med stor framgång ett eget företag i nöjes- och eventbranschen. På meritlistan märks bland annat evenemangsansvaret för Vattenfestivalen i Stockholm 1989.

– Vi var två personer som kom att tjäna 10 miljoner kronor om året genom företaget. Ändå var jag inte nöjd, jag hade ett inre hål som inte gick att fylla. I efterhand har jag insett att det enda som kunde fylla hålet var Gud.

Det skulle dröja till 2004 innan han förstod det. Alkoholberoendet förvärrades i början av 2000-talet och till slut fick Mikaels fru Christina nog. Hon skickade iväg honom till en nybörjarkurs i kristen tro, ett desperat försök att få till en förändring.

Mikael och Christina hade nyligen flyttat till en lantlig miljö en bit utanför Uppsala. Tanken var att han skulle pensionera sig där för att få sinnesro. I stället hade han börjat åka motorcykel dagarna i ända, som ett sätt att stilla oron. Den lugna tillvaron infann sig inte.

– Om jag fortsatt dricka hade jag supit bort allt.

Ny riktning på livet

På kursen i kristen tro träffade Mikael en kvinna. Hon kom fram och sade åt honom att bli präst.

Annons

– Jag tittade på henne och utbrast: Hjälp mig, jag dör.

Kvinnan tog med honom till en självhjälpsgrupp. Mikaels liv tog där och då en ny riktning. Sedan dess har Mikael under åtta år inte druckit en droppe alkohol.

Annons

Den nyblivne prästen går upp mot koret i Nathanaelskyrkan, som ligger på en liten höjd i utkanten av Tierp. Solljuset tränger in genom de höga fönstren och lyser upp träbänkarna. Mikael pekar mot predikstolen.

– Där vill jag helst inte stå, jag föredrar att under predikan gå runt och prata till församlingen, skapa en dialog.

Hur kommer Tierpsborna annars märka att det är Mikael Bedrup som är präst?

– Jag har bråkat som tusan för att få kyrkan att dela ut druvjuice i stället för vin i nattvarden. Jag var den förste präst att använda druvjuice i Uppsala domkyrka. Dessutom vill jag föra in musik i kyrkan som tilltalar nutidsmänniskan. Kärleksvisan med Sarah Dawn Finer är ett sådant exempel. Samtidigt finns det många gamla psalmer – hits – som fortfarande fungerar bra.

Bantningsprogram

Är Svenska kyrkan för trist i dag?

– Det finns väldigt många olika typer av gudstjänster och en del av dem är trista, så är det. Men det är mycket som är fantastiskt också, som de ärliga mötena.

Din fru Christina tog initiativet som ledde dig dit du är i dag. Känner du tacksamhet mot henne för det?

– Christina är fantastisk och hon är min motmänniska; hon säger vad hon tycker. En beroendeperson händer det grejer kring – jag hade stamkort på bland annat Café Opera. Fast hon såg bortom det. Hon är en del av pusslet i mitt liv, som någon annan lagt. Gud pratade med henne, det är inga konstigheter. Om allt hängde på oss människor skulle jag bli orolig.

Annons

Du kommer att vara med i ett bantningsprogram i vår. Berätta om det!

– Programmet heter Du är vad du äter och kommer att visas i april på TV4 plus. De ringde mig och ville att jag skulle vara med. Jag tackade nej först, men ändrade mig när jag insåg att jag ska vara en förebild som vågar berätta om mina svagheter. Det har varit skitjobbigt, men jag har upptäckt flera av mina egna osanningar och mår oerhört mycket bättre. Precis som pappa är jag alltså med i ett träningsprogram och jag tror att han ler där han är nu.

Annons

Hur minns du din pappa Bengt?

– Fantastisk, underbar och intellektuell. Förutom när han drack. Han kunde aldrig vara sig själv riktigt. Han var aldrig helt fri.

Känner du dig fri?

Mikael skrattar till lite innan han svarar.

– Jag ska vara med i Morgonandakten i P1 i slutet av mars. Innan du kom satt jag och skrev sista programpunkten. Jag citerade Martin Luther Kings ord ”free at last”, frihet till slut. Det är så jag känner, tack vare att jag mötte Jesus.

Fakta

Mikael Bedrup

Ålder: ”Det är ointressant. Jag är som barn på nytt”.

Familj: Frun Christina, en biologisk dotter och tre bonusbarn.

Bor: På landet utanför Uppsala.

Är: Människa och präst.

Intressen: Gud, människor, åka motorcykel, träning, tv. ”Jag tittar på all skit som finns. Ofta är det Kunskapskanalen, men också såpor”.

Lyssnar på: ”Allt från Eagles till Petter. Jag är med i en av Petters musikvideos. Jag står i skinnbrallor på ett hojmöte”.

Läser: Bibeln ”Det är en bra gps för livet”. ”Underbara dagar framför oss” av Henrik Berggren ligger också på nattduksbordet.

Annons

PÅNYTTFÖDD. I dag föreläser Mikael Bedrup bland annat om hur kristendomen kan förändras och om möjligheterna att övervinna sitt inre hål.

Annons


Björn Westin

bjorn.westin@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan