Annons

Annons

Annons

Sandviken

Fel att neka flykting bidrag till hemresa[DENNA ARTIKEL PUBLICERADES 2011-05-04]Flyktingen sökte försörjningsstöd för att kunna åka på semester till sitt hemland och hälsa på sin familj. Sandvikens kommun sade nej. Men nu får kommunen bakläxa av förvaltningsrätten.

Den 18-årige mannen har kommit till Sandviken som flykting. Inför sommaren begärde han att få försörjningsstöd för att kunna åka till sitt hemland och hälsa på familjen. Han ville också ha matpengar för vistelsen i hemlandet.

Men Sandvikens individ- och familjeomsorgsförvaltning nekade bidrag. Försörjningsstöd beviljas inte till resor utomlands och därmed kan det inte heller anses skäligt att ge matpengar för utlandsvistelser, resonerade handläggarna.

Annons

Annons

Bekant fick bidrag till resa

18-åringen vände sig då till förvaltningsrätten med ett överklagande. Han påpekade bland annat att en bekant från en annan kommun i länet fått halva resan betald till samma land av socialtjänsten och att det känslomässigt skulle vara värdefullt för honom att få träffa sin familj.

Nu måste Sandvikens ifo-förvaltning göra om sin handläggning. Förvaltningsrätten upphäver det gamla beslutet och konstaterar att det är fel att avfärda en ansökan om försörjningsstöd bara utifrån att den som söker ska åka utomlands. Av samma skäl är det också fel att säga nej till matpengar.

”Den som uppbär ekonomiskt bistånd är inte belagd med reseförbud, varken till annan kommun eller till utlandet”, skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Skäl att bevilja bidrag

I domen konstateras också att det enligt praxis kan finnas skäl att bevilja bistånd till en utlandsresa om det är nödvändigt för att möjliggöra umgänge mellan föräldrar och barn.


Mats Jonsson

mats.jonsson@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan