Annons

Annons

Annons

Gävle

Nu letar GW Persson efter Annelis mördare

En juninatt 1988 försvann 24-åriga Anneli Zetterholm spårlöst. En vecka senare hittades hennes döda kropp i ett skogsparti på Norrlandet. Än i dag – 23 år senare – är jakten på hennes mördare inte över.

”Hur kan ditt liv gå vidare som om inget hänt då vi varje dag frågar oss hur vi ska orka kämpa vidare?”. Orden är Anneli Zetterholms föräldrars, formulerade några månader efter mordet på deras dotter i ett öppet brev till mördaren i Arbetarbladet.

Men personen som brutalt avslutade ett blott 24-årigt liv lämnade både polisens och familjens frågor obesvarade. Hur, var, varför? Hur kunde du?

5 juni 1988, en lördagsnatt, hade Anneli varit på restaurang Fontaine i centrala Gävle och gjorde sällskap därifrån med en manlig bekant. Hon var klädd i en vit stickad tröja, kort vit kjol, ljusbeige kappa och bruna pumps. De åkte på en båttur tillsammans innan de skildes åt och Anneli promenerade hemåt.

Hon kom aldrig fram.

Annons

Dagen efter anmälde pojkvännen henne försvunnen. På morgonen hittades Annelis plånbok på Lysgatan och samma eftermiddag även hennes handväska och en parfymflaska på en industritomt.

Annons

Inte mordplatsen

Det skulle dock dröja en vecka innan hon hittades. Ett par från Gävle hittade Annelis ena sko i närheten av sin sommarstuga på Norrlandet och ringde polisen.

Bara ett 50-tal meter därifrån hittade polisen hennes döda kropp, iklädd endast den stickade tröjan.

Hon hade blivit huggen med något knivliknande två gånger i halsen och förblött. De få blodspåren vid fyndplatsen gjorde att polisen avfärdade den som mordplats.

I stället riktades intresset mot fabriksgården. Där fann man ett tydligt fotspår från en herrsko. Annelis ägodelar bedömdes som avsiktligt utlagda villospår, men antydde ändå att hon eller mördaren varit på platsen.

Pojkvännen greps i ett tidigt skede, men avfördes sedan från misstankar. Polisens kartläggning av aktivitet i området under lördagsnatten ledde misstankarna till en 30-årig Gävlebo som varit synlig på Södra Skeppsbron. Han greps en dryg månad efter försvinnandet.

Först nekade 30-åringen till att över huvud taget ha varit i området. Men Statens kriminaltekniska laboratorium kunde konstatera att fotavtrycket på fabriksgården, på grund av unika skador i sulmönstret, med säkerhet överensstämde med en sko som återfanns hemma hos honom.

Även ett fotavtryck bara några meter från fyndplatsen kom från en liknande sko, men avtrycket var inte tillräckligt bra för att med säkerhet säga att det kom från samma sko.

Då erkände han att han hade varit på fabriksgården. Anledningen var, enligt honom, att han hade kört bil onykter och trodde att han var förföljd av polisen. Han svängde därför in på fabriksgården för att komma undan. Bilen han hade kört hade en kort tid därefter skrotats.

Annons

Annons

Besvärande blodspår

Vissa av bildelarna återfanns. Bland annat på insidan av bagageluckan hittades spår av människoblod, men enligt 30-åringen kunde det komma från honom själv eller hans pappa.

Blod som hittades på hans kavaj och skjorta skulle ha kommit från ett slagsmål respektive rakning, uppgifter som hans fästmö bekräftade.

Han åtalades och ställdes inför rätta – och friades.

Rätten konstaterade att brottet 30-åringen var misstänkt för är synnerligen allvarligt och att stränga krav måste ställas på bevisningen. Och bevisningen räckte inte för en fällande dom. Även om rätten misstrodde sanningshalten i hans uppgifter gick det inte att utesluta att det faktiskt gått till som han sagt.

Mordet på Anneli Zetterholm skulle ha preskriberats om två år. Men i fjol avskaffades preskriptionstiden för mord. Obesvarade frågor kan därmed fortfarande få svar.

”Vem är du som helt kallblodigt kunde mörda vår älskade dotter Anneli?”.


Emma Fagerberg

emma.fagerberg@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan