Annons

Annons

Misstänkta vargdödare släppta

Båda jägarna som misstänks för jaktbrott erkänner att de varit i området den dagen vargen dödades. En av dem att han till och med spårat varg. Men det håller inte för att begära dem häktade. Åklagaren beslöt nu på förmiddagen att släppa båda på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår dock.

De två tidigare anhålla männen från Hälsingland misstänkta för grovt jaktbrott när en varghona jagades med skoter och slogs ihjäl på sjön Fansen norr om Ockelbo i februari i år, släpptes på fri fot nu på förmiddagen.

– Vi tror inte att de finns någon risk att de undanröjer bevis, vi har redan säkrat det vi behöver, säger kriminalinspektör Sven Lind.

Under förhören som hållits med männen sedan i måndags framkommer det att den ene av dem erkänt att han spårat varg på skidor, vilket i sig är ett jaktbrott - om än av lindrigare art än det han misstänks för och högst kan ge böter.

Den andra mannen säger att han kan ha kört i området med sin skoter. Den ena säger att han pratat med en andra, medan den andra säger att de i inte träffat varandra - trots att de är nära bekanta och både jagar och fiskar ihop. Båda nekar till att ha dödat vargen.

Annons

– Det är vår uppgift nu att slå hål på deras uppgifter, säger Sven Lind.

Den teknisk bevisning som finns är i form av mänskligt DNA som hittats på isen i närheten av den döda vargen. Det ska nu testas mot de två misstänktas DNA. Efter husrannsakningar hemma hos männen har man också kunnat hitta ytterligare spår nämligen varghår på en skoter.

Annons

Att få resultaten kommer dock att ta tid. Minst fem veckor för att få svar på DNA från SKL, Staten kriminaltekniska laboratorium, tar minst fem veckor. Håren på skotern måste skickas till ett laboratorium i Frankrike och det svaret kan dröja flera månader.

Den tredje mannen, en 60-åring från Ockelbo, som misstänks för skyddande av brottsling släpptes redan i tisdags. Han har tagit emot skotern dagarna efter. Han nekar också till brott.


Helena Nyman

helena.nyman@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy