Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stoppa rivningen av det fasta telenätet!

Telia anser att det fasta telenätet är alltför resurskrävande och river därför detta. Resurser i deras fall är liktydigt med arbete. Man vill således minska antalet arbetstillfällen, som sker i utbyte mot ökad energianvändning. Raka motsatsen till den politik regeringen säger sig vilja föra – minskad energiförbrukning, minskat koldioxidutsläpp och fler arbetstillfällen. Telia är delvis statligt och det borde då visa sig i Telias verksamhet.

Att övergå till mobiltelefoni innebär ökad energiförbrukning. Energiåtgången är cirka 50 procent av mobiloperatörernas driftskostnader (Veckans Affärer 15 juni 2009). Det är driften, bland annat kylningen av basstationerna, som slukar mest. Cirka 2 procent av de globala koldioxidutsläppen kommer från telekomindustrin (lika mycket som flygindustrin) och ökar med 0,3 procent per år. Utrustning och tjänster inom informations- och kommunikationsteknik står för över 8 procent av elförbrukningen i EU och orsakar ungefär 4 procent av koldioxidutsläppen. Koldioxidutsläppen från basstationer och tillhörande utrustning uppskattas till 24 miljoner ton 2008. Dessa siffror kan fördubblas till 2020 (Ny Teknik 5 oktober 2010).

Annons

Annons

Det finns de som hävdar att det är viktigare, ur klimatperspektiv, vad telekomindustrin kan åstadkomma för andra sektorer med större utsläpp, till exempel eldistribution, transporter och privatbilism. De nämner inget om att livslängden på elektronik är kort, alltför kort – elektronik blir snabbt gammalmodig. Telenätet ska ersättas av ”fast” mobiltelefoni – en teknik som troligen blir gammalmodig om fem till tio år och måste ersättas av ny. Transporter av elektronik, ny såväl som gammal, ökar i en allt snabbare takt. 2009 uppgick pallastat gods till cirka 42 miljoner ton och en stor del av detta är elektronik. I en värld med begränsade naturresurser är detta ett resursslöseri vi aldrig tidigare skådat.

Telia arbetar rakt emot den politik som regeringen/riksdagen säger sig vilja föra, om bättre miljö och fler arbetstillfällen. Regeringen/riksdagen blundar för detta och påstår att de inte kan lägga sig i vad affärsdrivande verk gör – ”det är inte vårt bord”. Vill man kan man reglera vad som får göras, som till exempel Utbildningsdepartementet som detaljstyr lärarnas arbetssätt. När det gäller elektronikindustrin är det däremot fritt fram för allehanda kortlivade projekt. Tänk om man i stället för att riva det fasta telenätet satsade på något för framtiden, till exempel fiber. Då skulle det bli ett lyft för landsbygden!

Var finns politikerna som vågar/vill protestera mot Telias rivning av fasta telenätet?

Jan Boljang

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy