Annons

Annons

Bergmans betong

”Skvaderdam”. Av tidigare Gävlebon Camilla Bergman, just nu på Stockholmsutställning. Om damen verkar bekant är det kanske för att en liknande skulptur sedan länge välkomnar besökare i Gävle Stadshus entré.

Annons

Camilla? Camilla Bergman? Efter en stund faller minnespusslet på plats när jag återknyter bekantskapen med hennes betongskulpturer, på Betonggalleriet i Stockholm.

Här står den mystiskt mytologiska och övertygande ”Skvaderdam” – så tung att det krävdes tre personer, varav en vältränad brandman, för att baxa in henne i lokalen.

Camilla Bergman hade uppmärksammade utställningar på Gävle Konstcentrum och Sandvikens konsthall i slutet av 1980-talet.

I Sandviken är hon Parkbadetkonstnären. ”Afrodite och hennes badkrukor” smyckar badtemplet. Vid Älvkarlebyfallen står ”Blå vila” i det fria.

I Gävle Stadshus entré är det en av Camilla Bergmans bestämda kvinnogestalter som hälsar välkommen (fast verket tycks märkligt anonymt, ingen namnskylt syns till; är hon bortglömd av till och med Konstcentrum?).

Camilla Bergman gick Konstskolan i Gävle på 1970-talet. Fortsatte till Konsthögskolan, återvände till Gävle, var en av pionjärerna med ateljé på Alderholmen och fick kommunens kulturstipendium. Sedan övergavs landsorten. I dag står Camilla Bergmans offentliga konstverk på många platser runt om i landet. Bland annat vid den ståtliga Lejontrappan i Göteborg.

Annons

Annons

En tung skulptör – i flera bemärkelser. Just nu visas nygjorda, stolta och hemlighetsfullt bleka betongbyster i en fin utställning tillsammans med 25 år gamla betongformer som går igen från Sandvikens konsthall. Galleriets flödande ljusinsläpp omsluter dem.

”Camilla Bergman har en självklar förmåga att i sina verk mana fram de bärande krafterna”, konstaterade kultursidans konstkritiker Niels Hebert i en recension 2007. Då gjorde konstnären en kort visit i Älvkarlebys Galleri Luckan.

Men vi väntar på något större. En retrospektiv på Sandvikens konsthall eller Gävle Konstcentrum? Skulle sitta fint.

BJ

Fotnot. Utställningen på Betonggalleriet (granne med Färgfabriken i Liljeholmen) pågår till och med 23 oktober.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy