Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nebulosanatt i topp

Smartare julstämning.

Annons

1. (ny) Nebulosanatt

Strålande stjärna! Är det egentligen nödvändigt med någon mer julbelysning när man har konstnären Katarina Jönsson Norlings utsmyckning ”UrNebulosan och de blommande stenarna”? Lyser i Gävle utanför Polhemsskolans entré. Föreställer en vardaglig figur i morgonrock, med hjärnan uppsvälld till ett intergalaktiskt stoftmoln. Kan numera också betraktas som en upplyst kommentar till årets Nobelpris i fysik: universum expanderar och vår kunskap om universum expanderar.

2. (ny) Lokala julpaket

De vet vad de gör, Gävleförfattarna. Böcker med smalt lokalt intresse släpps strategiskt inför jul och känns som givna under granen. I veckan kom både Symfoniorkesterns högtidliga jubileumsskrift ”Con fuoco” och en nostalgispäckad minnesbok över Furuviksbarnen. Vårt omdöme: Slå till och slå in.

Annons

Annons

3. (ny) Lucköppning

Gävles levande julkalender har varit ett ljus i det snölösa decembermörkret. Symfoniorkestern, Kalle Zerpe, Regina Lund, Jazzlinjen, Hedesunda Sångare, Arbetarteatern Pegasus och Cirkus Cirkör är några av dem som hittills bjudit på upplevelser. Hoppas lucköppningen blir en tradition och inte dör i tysthet som förra årets nyhet julpaviljongen.

4. (ny) Vuxenkalender

Även om vi grymtar missbelåtet över julens kommersiella sida kan vi inte annat än fröjdas åt hur den fungerar som inspirationskälla. I år finns också för första gången en tv-kalender för vuxna. Rå och iskall! Den visas precis som barnens i SVT. Bakom luckorna döljer sig kortkorta kortfilmer av Sveriges främsta tecknare. Bäst hittills Liv Strömqvist, Martin Kellerman och Nina Hemmingsson. Se missade lucköppningar i ”Rim & reson” på SVTplay.Bild: FilmTecknarna/SVT

5. (ny) Ideella KulturAlliansen

Existerar ännu endast i tanken men vilken bra, för att inte säga nödvändig, tanke! Ideella KulturAlliansen är tänkt att samla alla ideella kulturföreningar i Gävleborg (teaterföreningar, hembygdsföreningar, invandrarföreningar med flera). Vi måste göra vår stämma hörd när den nya kulturplanen för regionens nu skrivs, uppmanar initiativtagaren Börje Wallén i Gävle. Så att inte kofferten med statliga kulturpengar till länet blir för liten. KulturAlliansens upptaktsmöte sker 10 januari. ”IKA kan sedan med ganska starka muskler kräva att få bli en del av kulturplanen”. Nästa års julklapp?

Annons

Annons

Ut från listan: Hantverkargatan 11 (1), Guld-Harry (2), Sagan om bocken (3), Österfärnebo bibliotek (4), Årets vardagsbild (5).

Klapp och klang.

Kort och gott.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy