Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Nu lägger Swedbank ned

Swedbank har bestämt sig för att lägga ned sitt kontor i Hedesunda. Från 16 maj hänvisas kunderna till kontoren i Gävle eller Valbo. Samtidigt passar Ica på att på att skaffa en uttagsautomat till sin butik på orten.

Text: 

På onsdagen gick ett brev ut till Swedbanks kunder i Hedesunda. Där framgår det att kontoret på orten försvinner och att personalen flyttas till Gävle.

En förändring som sker redan i maj.

Bankchefen Peter Kollins råd är att kunderna i Hedesunda gör ett besök innan kontoret stänger för att diskutera den bästa lösningen för just dem.

– Skillnaden blir att personalen kommer att sitta i Gävle i stället för Hedesunda, säger Peter Kollin.

Annons

Sedan första mars har Swedbank i Gävle slutat med kontanthantering över disk vid sina fem kontor (Gävle, Hedesunda, Valbo, Bomhus och Skutskär).

Men det är bara Hedesunda som läggs ned.

De protestlistor som samlats in på orten sedan Swedbanks planer blev kända har inte gjort någon skillnad.

Peter Kollins förklaring till beslutet är att kassaärendena blivit färre och att ett rent rådgivningskontor i Hedesunda inte är någon effektiv lösning.

Annons

– I det läget väljer vi att samla våra resurser till Gävle och Valbo.

Kommer ni att sätta upp någon form av uttags- eller insättningsautomat i Hedesunda?

– Vi jobbar på att hitta en lösning. Men ingenting är klart.

Någon som däremot passar på att skaffa en uttagsautomat är ortens Ica-handlare Janne Larsson. Men han tycker att det är dåligt att banken lägger över kontantansvaret på dem.

– För oss blir det här en kostnad. I dag har vi hämtat växel här på orten och hade ett bra avtal för det. Nu får vi beställa i stället. Samtidigt så kräver det här nytt lås och portar till butiken.

Han vill inte byta till närliggande Handelsbanken då risken finns att även de på sikt slutar med kontanter. Han är skeptisk till bankernas agerande.

– Att de slutar med kontanter är ungefär som om vi skulle sluta med mjölk.

Protesterna hjälpte inte. Swedbank stänger sitt kontor i Hedesunda.

Peter Kollin, chef för Swedbank i Gävle, vill inte kommentera om han tror att kunderna i Hedesunda väljer att byta till Handelsbanken som finns kvar på orten.

Annons

I samband med att Swedbank stänger i Hedesunda planerar Ica-butiken att skaffa en uttags­automat. ”Vi ser att uttagen ökar hos oss”, säger handlaren Janne Larsson.


Jacob Hilding

jacob.hilding@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan