Annons

Annons

Annons

Hofors

”Hofors visar stor okunskap”

En stängd dörr. Det var vad som mötte Veras mamma och pappa när de i tisdags hade stämt möte med LSS-handläggaren i Hofors för att få besked om dotterns ärende.

– Mycket anmärkningsvärt, säger familjens ombud Veronica Hedenmark.

Veronica Hedenmark driver sedan många år VH Assistans med omkring 900 anställda i hela Sverige.

Förutom att vara ett privat assistansföretag sysslar man även med juridisk rådgivning till personer i behov av personlig assistans.

Både Veronica Hedenmarks och styrelseordförande Mathias Blombergs uppfattning är att Hofors kommun skött lilla Veras fall mycket dåligt – och att det samma gäller flera fall i kommunen.

Annons

Annons

– Det finns omfattande dokumentation kring Vera och ansökan gjordes för tre månader sedan. Ändå står hon utan beslut. Det är oacceptabelt att utsätta en familj för psykisk press på det här sättet, säger Veronica Hedenmark.

Från VH Assistans sida menar man att Hofors kommun visar en stor okunskap om reglerna.

– Socialtjänsten i Hofors verkar inte ha förstått att med ett så pass stort vårdbehov som Vera har är det egentligen inte kommunen utan staten som ska ta kostnaden. I stället för att stjälpa dem borde de hjälpa dem att få assistansbidrag av Försäkringskassan.

Familjen har själva ansökt om sådant, men handläggningstiden är lång.

– Men kommunen kan fatta ett eget beslut om personlig assistans så länge. När Försäkringskassan beviljar familjen assistansersättning får Hofors tillbaka pengarna retroaktivt, säger Veronica Hedenmark.

– I stället väljer man att ignorera familjen och det tycker jag är allvarligt.

Fotnot. LSS-handläggarens motiv till att ställa in mötet var att inte socialchefen Jan Bornestig kunde vara med. Han å sin sida ska ha hälsat att han hade fullt förtroende för sin handläggare och tyckte inte att han behövde närvara.

Veronica Hedenmark och Mathias Blomberg från VH Assistans tycker att Hofors kommun visat både bristande empati och stor okunskap när det gäller hur man skött lilla Veras fall.


Johanna Hejdenberg

johanna.hejdenberg@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan