Annons

Annons

Bärplockarna är fler än någonsin

Stora grupper kringresande, där flertalet är bulgarer har sökt sig till Gästrikland den senaste tiden, enligt underrättelseuppgifter från polisen. – Så här många har vi aldrig sett tidigare, säger Anders Samuelsson, tillförordnad länskriminalchef.

Lägret vid Untrakilen utanför Mehedeby har växt ordentligt på ett par veckor. Nu bor här engigt uppgift från dem själva 300-400 bärplockare.

Annons

De kringresande har bott i läger på olika platser och har av polisen och lokalbefolkningen bland annat observerats i skogar i Trödje- och Hillevikstrakten. Enligt Anders Samuelsson kan det röra sig om människohandel, även om polisen i nuläget inte har tillräckliga uppgifter som tyder på det.

– Det har skett så tidigare, säger han och hänvisar till de uppmärksammade fallen med människohandel av bärplockare i Hälsingland nyligen.

Med tanke på att polisen nu observerat stora grupper kringresande som anlänt den senaste veckan och som enligt uppgifter är bärplockare, ökar nu mobiliseringen hos myndigheterna.

Polis, länsstyrelse och socialförvaltning började i våras bilda en samverkansgrupp som snabbt ska kunna hjälpa varandra om det uppstår fall av människohandel. Gruppen samarbetar även med Nationella resursteamet mot prostitution och människohandel. Enligt Anders Samuelsson måste polisen nu få ta reda på information om hur rekryteringen gått till av de bulgariska kringresande.

Annons

– Vad har de blivit lovad för arbete och bostad? Hur kom de hit och vem åkte de med? Har de blivit utsatta för våld och hot? säger Anders Samuelsson.

Annons

Enligt polisen är ytterligare en problematik den nedskräpning som råder vid läger i skogarna. Anders Samuelsson säger att polisen den senaste tiden fått många rapporter om att de kringresande inte tillämpar allemansrätten på rätt sätt. Telefonsamtalen har kommit från markägare och lokalbefolkning.


Vera Sjunnesson

vera.sjunnesson@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy