Annons

Annons

Svensk Landskapsskydd tar lätt på fakta

Svensk Landskapsskydd är tyvärr en ovärdig och oseriös representant för de som känner sig drabbade av vindkraftsutbyggnaden. Föreningen leds av personer som drivs av en helt annan dagordning än omsorg om landsbygdsbornas oro för vindkraften. Tydligast är det i fallet Jonny Fagerström, som förutom att vara talesman för Svenskt Landskapsskydd är en känd klimatförnekare som ihärdigt förnekar det bevisade sambandet mellan utsläpp av växthusgaser och höjd temperatur.
Hur lättsamt föreningen handskas med fakta framkom tydligt i Fagerströms och Törnvalls insändare i Arbetarbladet den 10 augusti. Där försöker de lura läsarna att inte ta klimatförändringen på allvar genom att peka på genomsnittstemperaturen i juli i Uppsala för ett fåtal utvalda decennier under en trehundraårsperiod. Det är rena bondfångeriet, för självfallet kan även den tydligaste trenden trollas bort genom att endast visa de uppgifter som passar ens syften.
För den som verkligen är intresserad av temperaturutvecklingen i Uppsala finns en graf på SMHI:s hemsida som visar att årsmedeltemperaturerna har varit ganska jämna under 300 år – med två avvikelser. Att det ser ut att ha varit varmare i början av perioden beror på att mätningarna från 1722 till 1732 genomfördes inomhus, om än i ett rum vänt åt norr utan eldstad! Från 1732 till 1738 finns inga uppgifter alls eftersom den unge studenten som utförde mätningarna, Anders Celsius, var på resa. Först från 1739 betraktas därför uppgifterna som korrekta. Den andra avvikelsen är den klara ökningen från 1980-talet och framåt, ett oroande trendbrott som visar att klimatförändringen redan är här.

Annons

Annons

Mänskligheten befinner sig i ett avgörande ögonblick. Om vi vill överlämna en igenkännbar planet till våra barn är det nödvändigt att snarast fasa ut de fossila bränslena. Det innebär förstås inte att varje vindkraftverk är legitimt. Men i motsats till vad Svenskt Landskapsskydd hävdar måste klimatfrågan tas på största allvar.

Rikard Warlenius
humanekolog, Lunds universitet

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy