Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Dopningsfabrik i mammas garage

Dopningspreparaten tillverkades i mammans garage – och såldes under eget varumärke. Den 36-årige huvudpersonens gym i centrala Gävle tros vara navet i den omfattande verksamheten.

I mammans garage fanns flera maskiner för att tillverka tabletter.

Annons


I går åtalades han och hans 37-årige kompanjon för grovt dopningsbrott.
Den 36-årige mannen frigavs i fjol från ett treårigt fängelsestraff för tidigare dopningsbrott. Den nya verksamheten misstänks ha tagit vid omedelbart.
Mannen är skriven i Hälsingland, men bor i Gävle. Den 37-årige kompanjonen, även han Gävlebo, brukar träna på 36-åringens gym.
I slutet av maj greps de båda efter att ha spenderat dagen i ”fabriken” där de tillverkade tabletterna – det vill säga i 36-åringens mammas garage i Hälsingland.
Just den dagen tillverkades totalt cirka 11 000 tabletter. Preparaten misstänks ha sålts under eget varumärke: ”Xtreme lab”.
Mamman ska ha varit ovetandes om verksamheten, enligt de båda misstänkta.
På 36-åringens gym i centrala Gävle hittades dopningsmedel, kapselmaskin, blandare, kapselräknare och 200 000 kronor i kontanter i en pappkartong på golvet.
Från en av gymmets datorer ska beställningarna av substanserna, som använts i tillverkningen, från Kina ha gjorts.
Försäljningen har sedan skett via forum på internet och skickats med post. Men enligt åklagare Peter Olofsson vet man att det även fysiskt har skett på gymmet.
– Vi vet att gymmet är utgångspunkt för den här verksamheten, konstaterar han.
De båda männen åtalas nu för grovt dopningsbrott och riskerar mellan ett till sex års fängelse. Peter Olofsson hoppas på att straffvärdet ökar eftersom verksamheten varit organiserad, omfattande, pågått under en längre tid och syftat till vinning.
Sex män åtalas samtidigt för att ha köpt dopningspreparaten.
– Jag tror att det bara är toppen på isberget som vi ser, säger Peter Olofsson och fortsätter:
– Det här är en verksamhet som är otroligt lönsam och det är rätt låga straff, så motivationen att hålla på med det är hyfsat hög.

Annons

Annons


Emma Fagerberg

emma.fagerberg@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan