Annons

Annons

Annons

Hofors

Vera vann

Tvååriga Vera vann över Hofors kommun. Förvaltningsrätten slår fast att hon visst har rätt till personlig assistans. Det här kan få betydelse för fem andra familjer i Hofors som kommunen också sagt nej till.

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om tvååriga Vera Olsson i Hofors som på grund av den allvarliga sjukdomen hyperinsulinism behöver tillsyn dygnet runt.

I juni sa socialtjänsten i Hofors nej till att bevilja henne personlig assistans.

Man menade att Vera inte hade större hjälpbehov än någon annan i hennes ålder. Små barn behöver alltid mycket hjälp och det faller under det normala föräldraansvaret.

Men det resonemanget köper inte förvaltningsrätten dit föräldrarna med hjälp av juridiska ombud överklagat. I går kom domen där socialtjänsten får bakläxa.

Nu måste socialtjänsten i Hofors omedelbart se till att Vera får personlig assistans.

– Vi är jätteglada. Det här öppnar för att fler barn i Hofors ska få det stöd de har rätt till enligt lagen, säger ombudet Veronica Hedenmark från Assistansjuristerna.

Annons

Annons

Hon vet fem andra Hoforsfamiljer som fått avslag på sina ansökningar om personlig assistans med precis samma motivering som Vera fick.

– Nu ska vi träffa dem för att se hur vi går vidare med deras fall.

Enligt Veronica Hedenmark visar förvaltningsrättens dom att behov och inte ålder ska ligga bakom att man beviljas personlig assistans.

I domen står att Vera genom sin hyperinsulinism har grundläggande behov av hjälp med att få i sig mat och mediciner genom sin sond under hela dygnet och hennes blodsocker måste kontrolleras med täta mellanrum.

Det här innebär ett merarbete utöver föräldraansvaret.

Veronica Hedenmark är mycket kritisk till hur socialtjänsten i Hofors behandlat Vera och hennes föräldrar.

– Det är häpnadsväckande att man låter det gå så långt som till en rättsprocess för att en tvåårig flicka ska få det hon har rätt till. Då är man inte vänligast i Sverige mot funktionshindrade barn.

På socialtjänsten i Hofors har man ännu inte hunnit sätta sig in i domen.

– Vi ska ha en genomgång av den i morgon (läs i dag), sen får vi se hur vi ska gå vidare, säger socialchefen Jan Bornestig.

Fakta

Fallet Vera

På grund av sin hyperinsulinism behöver lilla Vera Olsson i Hofors medicin, mat och tillsyn dygnet runt. Annars kan hon få kramper, hamna i koma och få hjärnskador.

Veras föräldrar har för att inte själva behöva vara vakna alla nätter tidigare haft avlösarservice från kommunen.

Förvaltningsrätten har även en gång tidigare gett Hofors kommun bakläxa – när de försökte minska avlösarservicen från 20 till 10 nätter i månaden.

Avlösarservice är dock knuten till hemmet, vilket gjort det svårt för familjen att resa bort.

Tvååriga Vera Olsson i Hofors har rätt till personlig assistans. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom. ”Det är en lättnad för hela familjen. Vi har känt oss väldigt trängda men det här är underbart”, säger Veras mamma Vanja Olsson.


Johanna Hejdenberg

johanna.hejdenberg@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan