Annons

Annons

Hemligt hus öppnade dörren

Ett hemligt hus där finklädda män går ut och in. På lördagen kunde alla som ville besöka Frimurarhuset i Gävle. – Jag har alltid undrat hur det ser ut här inne – nu tog jag chansen, säger Anita Turstedt.

Anders Lené är ordförande för frimurarlogen Polstjernan i Gävle som i år fyller 150 år. Igår berättade han för besökarna om frimurarnas historia och hur man fortsätter att hålla på de gamla traditionerna – som att kvinnor fortfarande inte är välkomna som medlemmar.

Annons

Anita är född och uppvuxen i Gävle. Men det pampiga huset på Kyrkogatan 26 har hon aldrig varit inne i. Inte förrän nu. Men när hon såg att frimurarna skulle ha öppet hus passade hon på.

– Det känns lite speciellt att få komma in och det är väldigt fint här inne.

Vägarna pryds av målningar och de sköldar som medlemmar som kommit upp sig i graderna får skapa.

– Jag hade en släkting som var med, jag letade efter hans sköld men fick veta att den var på renovering, berättar Anita.

Lena och Thorsten Sahlström bor grannar med Frimurarhuset och de har nyfiket betraktat det och undrat vad som sker där inne.

– Vi ser att det är tänt ibland och att finklädda herrar går in och går ut men vi har inte vetat vad de har har för sig, berättar Lena som även tagit med sig barnbarnet Pontus Ekström.

Frumurarnas ritualer är fortfarande hemliga men på det öppna huset fick besökarna i alla fall uppleva hur ritualerna avslutas – då släcks ljuset och medan musik spelar lyses stjärnhimlen i ceremonisalens tak gradvis upp.

Annons

Annons

Vill man få veta mer än så måste man gå med. Och för att bli frimurare krävs att man är kristen, man, minst 24 år, har yrkeserfarenhet och dessutom ska man helst bli rekommenderad av minst två medlemmar.

Kvinnor får nöja sig med att följa med sina frimurande män på vårutflykter, gåsmiddagar och andra kringaktiviteter.

Fakta

Frimurarna firar 150 år i Gävle

I Gävleområdet finns idag omkring 250–300 frimurare som träffas i ordenshuset som ligger på Kyrkogatan, intill Gamla Grand.

Frimurarnas mål är att verka för mänsklighetens förbättring och förädling. Man arbetar med personlig utveckling och tanken är att man genom att bli en god människa ska bidra till goda saker i samhället. Man samlar också in pengar till välgörenhet.

Ordenssystemet består av tio grader och för att stiga i graderna måste man utvecklas och genomgå olika ceremonier som är hemliga tills man genomgår dem.

Gävles äldsta frimurarloge heter Polstjernan och den fyller i år 150 år.

Anita Turstedt har i alla år tittat på det ståtliga huset och undrat vad som finns därinne. I går var hon en av många Gävleorg som tog chansen att få komma in i Frimurarhuset.

Annons

Annons

På lördagen fick alldeles vanliga Gävleborg – till och med kvinnor – besöka frimurarnas hemliga ceremonisal. Taket är i form av en stjärnhimmel som har en alldeles speciell roll i ritualerna.

När en frimurare varit med ett tag och kommit upp sig i graderna får man skapa sig en egen sköld. Sköldar som pryder ceremonisalen där ritualerna hålls och riddarsalen där frimurarna intar sina gemensamma måltider.

Annons


Christina Löfving

christina.lofving@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy