Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Här räddas en kulturskatt

Närmare 10 000 glas-plåtar från Lövqvist fotoateljé i Bomhus räddades under måndagsförmiddagen. – Det här är en unik kulturskatt, säger Dan Lorén, förste antikvarie på Länsmuseet.

Även en del analoga bilder hittades. Känner du igen flickan på bilden?

Annons

Det var snabba ryck som gällde för att fotoskatten inte skulle gå förlorad. Först i slutet av förra veckan hörde fotoateljéns nuvarande ägare Thommy Larsson, som efter 32 år väljer att sälja fastigheten, av sig till Dan Lorén angående samlingen.

– Jag åkte hit i fredags och frågade Thommy om tidsplanen. Han ville att det skulle vara tömt i mitten av den här veckan så då blev det bråttom, säger Dan Lorén.

– Det är en fantastisk kulturgärning Thommy gör nu när han sett till att allt blir bevarat.

För ägaren själv var det en självklarhet att höra av sig till museet.

– Negativen har i stort sett legat orörda sedan jag tog över 1980. Samlingen är som en resa genom tiden med alla som har varit här och tagit bilder. Det är sådant man aldrig får tillbaka, säger Thommy Larsson.

Annons

Fem anställda från Länsmuseet var på plats i Bomhus under förmiddagen för att hjälpa till med flytten av bilderna.

Annons

Enligt Gunilla Ekman på Länsmuseet hör det inte till vanligheterna.

– Folk brukar oftast komma till oss. Senast jag var med om något liknande var det med Carl Larssons samling på närmare 100 miljoner foton.

Bildsamlingen i Bomhus består av runt 10 000 glasnegativ från främst 1920- och 1940-talen. Nio av tio bilder är porträtt av Bomhusbor som genom åren sökt sig till ateljén.

Negativen, varav vissa har närmare 100 år på nacken, transporterades till länsmuseets magasin där de kommer att förvaras i ett klimatanpassat bildarkiv.

– Glasplåtar är förhållandevis stabila. Det är tyvärr många som har dem på vindar och i källare där det är lätt att de skadas. Förvarar man dem rätt, i låg temperatur och låg fuktighet, kan man förhindra nedbrytningen, säger Dan Lorén.

Vad betyder det här fyndet för Länsmuseet?
– Det betyder mycket jobb framöver. Att en sådan här kulturskatt kan bevaras är ändå oerhört betydelsefullt. Framför allt för länsinvånarna.

Thommy Larsson tog över fotoateljén, som har anor ända tillbaka till slutet av 1800-talet, för 32 år sedan. Nu väljer han att sälja verksamheten.

Dan Lorén lastar på en kartong med glasnegativ. Allt som allt rör det sig om 10 000 negativ, fördelat på 40 kartonger.

Porträtt av okänd Bomhusbo.

Annons

Annons

Gunilla Backman från länsmuseet hjälper till att packa.

Man på enhjuling.

Man på enhjuling.

Gunilla Silver från Länsmuseet visar upp ett fynd.

Fem anställda från länsmuseet hade tagit sig till Bomhus för att hjälpa till i räddningsaktionen.

Rejäl samling. Glasnegativen har förvarats på hyllor och lådor i förrådet och garaget. Inte en optimal miljö för gamla negativ.

Mannen på bilden, som har låtit sig fotas i turban, heter Sigge Norberg Nyvall. Fotot togs i januari 1944.


Jakob Meijer

jakob.meijer@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy