LSS-ärendena handlar oftast om unga Hoforsbor med stora behov av personlig assistans. Kommunen har antingen helt avslagit ansökan om hjälp eller bara beviljat ett begränsat antal timmar. Men det har lönat sig att vara envis. Förvaltningsrätten som prövar överklagade beslut har gett Hofors socialnämnd bakläxa i sju av åtta fall det senaste året.
Veronica Hedenmark, som driver det rikstäckande assistansbolaget VH assistans men även är jurist, har engagerat sig för flera familjer i Hofors.
Annons
Annons
– Jag har aldrig sett något liknande i någon annan svensk kommun. Det handlar om så sjuka barn med så stora besvär och så ställer inte kommunen upp, säger hon.
Hedenmark tycker att det är väldigt synd att familjer ska behöva överklaga för att få rätt, men hoppas nu att alla som vinner mot kommunen kan göra så att fler orkar kämpa för sina rättigheter.
Ett av de mest uppmärksammade fallen förra året var tvååriga Vera Olsson. På grund av en svår diabetessjukdom behöver hon medicin, mat och tillsyn dygnet runt. Annars kan hon få kramper, hamna i koma och få hjärnskador. Hofors kommun bedömde inte att Vera Olsson hade rätt till personlig assistans, men det slog alltså förvaltningsrätten fast att hon hade.
Ett annat fall handlar om en psykiskt funktionsnedsatt ung man, som i dag är 20 år gammal och som behöver omfattande hjälp för att kunna få ihop sin vardag. Han fick efter sitt överklagande rätt till fler timmar än vad kommunen beviljat.
– I det här området är det svårt att veta var gränserna går och därför vill vi ha en rättslig prövning. Till nästa gång så vet handläggaren vad som gäller, kommenterar ordförande Sussie Holmgren den omfattande ändringsfrekvensen av socialtjänstens beslut.
Ytterligare åtta fall ligger just nu hos förvaltningsrätten för prövning, men flera familjer som är i behov av hjälp har enligt uppgift också flyttat från Hofors.
Annons

Veronica Hedenmark tycker att Hofors kommun sticker ut och är jämfört med flera andra svenska kommuner snåla med att bevilja personlig assistans.