Annons

Annons

Annons

Annons

Rasism skördar liv

Rasismen skördar liv. Det blir tydligt när ambulanspersonal vägrat köra en människa bara för att personen inte var från Sverige. Det kan vi aldrig acceptera.

Text: 

En 16-åring som fått avslag på sin asylansökan försökte ta sitt liv på sitt boende i Gävle. Han satt i fönstret redo att hoppa när räddningstjänst kom till platsen. Medan polisen försökte prata med personen ska ambulanspersonal ha sagt "Låt han hoppa, det är ju ändå bara en flykting". När killen väl hoppade vägrade ambulansen köra honom till sjukhuset. Enda anledningen till det var för att han inte var från Sverige.

Annons

Annons

Ambulansfallet är tyvärr inte det enda exemplet på att människors liv värderas olika. 1500 människor tros dö varje år på vägen till Europa. Det är också ett pris vi betalar för att vissas liv värderas högre än andras. Detsamma blir också tydligt när samhällets jakt på papperslösa inte bara drabbar de papperslösa själva, utan även folk som ser ”osvenska” ut. Solidariteten tycks endast sträcka sig till de som liknar oss själva. Så kan vi inte ha det.

Fallet med ambulanspersonalen visar på en människosyn där liv värderas olika, där människors värde avgörs av varifrån en kommer. En människosyn som tyvärr är utbredd i samhället. Det här är något vi måste förändra. Räddningstjänsten uppgift är att rädda liv. Allt liv. Att någon inte får akutvård på grund av ursprung får aldrig hända igen - det måste de ansvariga se till.

Magda Rasmusson, språkrör Grön Ungdom
Hanna Gyllin, språkrör Grön Ungdom Gävle

Annons

Annons

Till toppen av sidan