Annons

Annons

Annons

Mysigt sykafé för både van och ovan

I Gamla Gefle med sina trånga kullerstensgator och vackra hus ligger den lilla sybutiken Pastellen. Där träffas varje vecka sykaféets gäster för att skapa och umgås.

Innanför dörren är butikens ägare Kerstin Andersson i full gång med att instruera en kund hur den nyinköpta symaskinen fungerar. Uppe på övervåningen skapar sykaféets gäster. Alla är koncentrerade på sin symaskin och har måttbandet i beredskap.

En av de återkommande gästerna är Elin Sjögren. Hon har gått på sykaféet i närmare fyra år. Just den här tisdagen syr hon ihop de sista delarna i sitt lapptäcke innan det är dags att sy fast bakstycket. Att sy har blivit en hobby för henne, men skapandet är inte enda anledningen till att hon går på sykafé.

Annons

Annons

– Det är kul att träffa vänner och umgås också, säger Elin.

Erik Nerman, sjöingenjör på Silja Symphony, är för tredje gången på sykaféet för att arbeta på en skjorta. Han uppskattar mest hjälpen och coachningen han erbjuds, men även den trevliga miljön med människor som delar hans intresse för sömnad. Stor del av tiden har gått till att rita och klippa ut mönster.

– Att sy ihop de olika delarna gick fort, säger Erik, som gärna syr fler skjortor efter den här som är hans första.

En annan som hittat till sycaféet är Siv Wahlund. Hon har varit här förut, eftersom hon behövde hjälp med att sy kuddar av en bit fårskinn som blivit över. I dag arbetar hon på en blå blus som ska förvandlas till ett modernare linne.

Julia Rydberg

Skapandet sker med stor koncentration, men det finns utrymme för både skratt, prat och kaffepaus när Pastellen i Gamla Gefle bjuder in till sykafé.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan