Annons

Annons

Annons

Gävle

Daniel Nordström: Gävlebor, känn er stolta!

Ni minns säkert debatten som gick varm i Gävle i april. I ena ringhörnan stod, som så ofta förr, kommunalrådet Carina Blank (S). I den andra stod moderate riksdagsledamoten Lars Beckman. Allt började med att Blank skrev ett uppmärksammat debattinlägg om att hon var less på den negativa bilden av Gävle och att det finns mycket positivt att lyfta fram.

Beckman anklagade Blank för att blunda för de problem som faktiskt finns.

Blank anklagade i sin tur Beckman för att sprida en negativ bild av Gävle.

Ja. Så där höll det på och när två politiker tvistar finns det sällan ett slut på orden.

Jag hade ännu inte börjat på Arbetarbladet och hade mycket begränsad kunskap om Gävle när denna debatt rasade. Jag följde den ändå på avstånd med stort intresse. 1 maj började jag som chefredaktör och ansvarig utgivare på Arbetarbladet. Två månader har passerat. I ärlighetens namn har jag ännu mycket att lära om Gävle och dess omnejd, men jag har i vilket fall hunnit se staden med nya ögon.

Annons

Annons

Jag har också fått undersöka om de ord jag hörde innan jag började verkligen stämde.

”Jag bodde i Gävle ett antal år. Jag kom aldrig in i staden. Folk är svåra där”, sade en bekant.

”Gävle är en håla och människor har en gnällig mentalitet”, sade en annan.

”Gävle? Ligger inte det mitt emellan allt?”, sade en tredje.

Efter två månader i Gävle kan jag konstatera att de negativa ord jag hörde inte stämde. Gävle är en fantastisk stad. Jag är stolt att vara en del av denna stad och jag tycker att vi Gävlebor har all anledning att känna stolthet.

I dag inleder Arbetarbladet en ny artikelserie. Den heter 50 skäl att vara stolt över Gävle.

Syftet är inte – för att använda Lars Beckmans vokabulär – att blunda för problemen. Problem finns i Gävle, liksom i alla andra städer, och de behandlar vi dagligen i vårt nyhetsflöde.

Syftet med vår artikelserie är i stället att lyfta fram de 50 saker vi som verkar i Gävle kan känna stolthet för.

Jag skulle beskriva mig själv som nykär i Gävle.

Det blev jag faktiskt första gången jag klev av tåget, tog en sväng genom den levande stadskärnan längs Drottninggatan och därefter gick tillbaka för att träffa mina nya skickliga arbetskamrater på Arbetarbladet – som jag för övrigt också är enormt stolt över.

Därefter har jag vandrat och sprungit i den vackra Boulognerskogen. Jag har besökt fantastiska Strömvallen och sett allsvensk fotboll samt diverse restauranger och njutit av stadens musikliv.

Annons

Jag har sett fiskare dra upp fina fångster ur vackra Gavleån och mött enormt många duktiga, kunniga och ytterst trevliga Gävlebor.

Annons

Dessutom ser jag naturligtvis fram emot Getaway Rock Festival och de briljanta band som bokats där och att följa Brynäs i den kommande elitseriesäsongen.

Sedan har vi det fantastiska geografiska läget. I Gävle är det nära till storstad, hav skog, natur, idrott och kultur. I Gävle är det nära till allt.

I dag tar Arbetarbladet vid där debatten mellan Blank och Beckman någonstans till slut tystnade.

Häng med på vår resa över 50 skäl att vara stolt över Gävle. Min förhoppning är att ni ska få förmånen att uppleva det jag nyss har gjort, nämligen att se Gävle med nya ögon.


Daniel Nordström

daniel.nordstrom@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan