Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Pensionärer rycker in och lägger asfalt

För sju år sedan gick han i pension. Nu är Bosse Johansson från Österfärnebo tillbaka på asfaltsläggaren. – De unga verkar tycka det är för jobbigt, säger han.

Att lägga asfalt kräver att alla i laget gör sin del, säger Östen Sving, lagbas. Säsongen sträcker sig över sommarhalvåret och i Gästrikland är det svårt att hitta arbetskraft. "Att de här gubbarna som är över 70 eller uppåt ställer upp, det är suveränt, ja, det är ju nästan helt sjukt!" säger Östen Sving.

Annons

Solen värmer i bostadsområdet på Skolvägen i Valbo. Bosse Johansson, 72, kör fram asfaltsläggaren och släpper ut den månghundragradiga massan på marken.

67-årige Sven-Olov Sääw och Östen Sving, 63, breder ut den.

– Se på dem! Det är som de dansar fram, säger en av de yngre kollegorna, lastbilschauffören Kjell Hagström.

Att lägga asfalt är en konst, som enligt arbets- laget på sju man som Arbetarbladet träffar tar lång tid att lära sig. Men det är inte bara ett precisionsarbete. Det är även tufft. Och för Gävleföretaget Asfalt & Mark höll det på att bli kris inför sommarens säsong, berättar lagbasen Östen Sving.

– Det går inte att få tag på folk! De unga tycker väl att det är för skitigt, för tungt och för långa dagar.

Annons

För att fylla laget gjorde han som han behövt göra de senaste åren: ringde Bosse från Österfärnebo och Sven-Olov från Ljusdal. Själv veckopendlar han från Delsbo.

Annons

Alla tre har långa arbetsliv inom beläggning bakom sig. Och Bosse och Sven-Olov har det gemensamt att de är änkemän.

– Ja, vad skulle man annars göra på dagarna? säger Bosse Johansson, som började som asfaltsläggare 1966.

Deras yngste kollega, 25-årige Daniel Engdahl från Gävle, säger att han trivs utmärkt med jobbet, och att han ”halkade in på ett bananskal” efter att ha jobbat med annat mark- arbete.

När Arbetarbladet ringer runt i branschen påpekar många att det saknas yrkesutbildning inom asfaltsbeläggning.

Ingen av de större arbetsgivarna Skanska och NCC Roads uppger dock att det skulle vara brist på personal.

Överlag har beläggningsarbetare ”en mycket god arbetsmarknad” framför sig de kommande tio åren, enligt Arbetsförmedlingen. Janne Knutsson, som driver Asfalt & Mark sedan 1987 i Gävle, önskar att fler söker deras tjänster.

– Det är ett stort problem att få tag på folk här i Gävleområdet. Det här är inte ett helt lätt jobb. Man måste vara vaken, ha blick för det, ta i.

– Jag tycker det har varit lättare förut att hitta folk. Nu vill väl ungdomarna hålla på med datorer hellre än att jobba kroppsligt, säger han.

Gubbar som vet hur man gör. Östen Sving, 63, och Sven-Olov Sääw, 67, märker att det är svårt att hitta yngre arbetskraft som vill och kan lägga asfalt. Att det samtidigt är hög arbetslöshet tycker de känns lite märkligt. ”Det kanske är för skitigt och tungt?”, säger Östen Sving.

Annons

Annons

Att lägga asfalt är inget som görs under exakta arbetstider, berättar arbetslaget. Den mängd asfalt som värmts för dagen måste ut, oavsett vilken tid det tar. När oförutsedda saker inträffar leder det till långa dagar.

25-årige Daniel Engdahl från Gävle tycker inte att asfaltsläggande är ett för tufft yrke för unga i dag.

Thomas Glad från Sandviken kör välten som planar ut asfalten. Ett arbete som kräver noggrann avvägning, det får varken blir för mycket eller för lite packat.


Jonas Gren

jonas.gren@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy