Annons

Annons

Annons

Tierp

Hon är expert på att hitta människor i ruiner

Golden retriever Nessie från Korsbo, utanför Tierp är Sveriges enda champion i ruinsök. Tillsammans med hundföraren Ann-Marie Melin tillhör hon svenska räddningsstyrkan. Genom tuff träning har de kvalificerat sig till VM i ruinsök i Nijmegen, Nederländerna den 25–29 september.

Efter fyra kvaltävlingar då Nessie klarade kvalgränsen, 270 av 300 poäng, blev hon utnämnd till Sveriges enda champion i ruinsök.

– Hunden måste tycka att det bästa som finns är att hitta en människa, annars fixar den inte att söka, säger Ann- Marie Melin.

Hon har tävlat med olika hundar på brukshundstävlingar sedan 1983, men i räddningssammanhang har hon och Nessie bara tävlat i tre år.

– Hon är en extremt social hund som älskar att bli klappad och kramad. Just hennes intresse för människor gör henne så lämplig att söka reda på försvunna personer i rasmassorna, tror Ann-Marie Melin.

På VM kan man tävla i ytsök och ruinsök. Sverige skickar fem ekipage till tävlingen i Nijmegen varav tre ruinsökshundar. Tävlingen i ruinsök består av två delar – en lydnadsdel och en ruinsöksdel.

Annons

Under lydnadsdelen måste hunden klara nio olika moment; inkallning, stå, ligga, gå över en stege, bli skickad till tre olika bord som står fyrtio meter bort och hoppa upp på bordet och stå kvar, gå över en planka som rör sig, apportering, krypa genom en tunnel och ligga på plats.

Annons

Lydnadsdelen genomförs alltid parvis och medan en hund med hundförare gör övningarna ska den andra hunden ligga alldeles stilla. Om den rör sig får den poängavdrag.

I ruinsöksdelen har Nessie 30 minuter på sig att hitta människor som har gömt sig i rasmassorna. Nessie släpps lös och när hon hittat någon står hon stilla och skäller. Ann- Marie Melin ska då peka ut exakt var personen ligger gömd.

Nessie som egentligen heter Vassruggens Unja Seljabrekka är en golden retriever av jaktstam. Hon är lite brunare och smalare än en vanlig golden retriever. I fjol tävlade hon inte eftersom hon fick tio valpar. En av valparna utbildas idag till narkotikahund och två till räddningshundar.

Grundutbildningen till räddningshund tar 18 månader. Sedan tar det ytterligare ett år med tuffa prov för att kvalificera till Sveriges internationella räddningsstyrka. När Nessie och Ann-Marie Melin gick utbildningen var det elva ekipage som började, men bara tre som fullföljde. Då och då blir de inkallade till att söka efter försvunna personer, men sökt efter folk vid någon riktig jordbävning har de ännu inte gjort.

– Att tävla i ruinsök är ett sätt att hålla hunden i topptrim för en eventuell jordbävning. I vintras var vi dessutom i Norge och övade lavinsök.

Annons

När Nessie och Ann-Marie Melin deltog i VM i Belgien för två år sedan kom de på 26:e plats av 52 ekipage.

Annons

– Då var vi där för att se och lära. Jag blev väldigt nervös och det smittade av sig på hunden som började göra som den ville. Nu har vi mer rutin.

Till VM i Nijmegen kommer det cirka 100 hundförare med sina hundar från hela världen.

Monika Thormann

Ann-Marie Melin tror att Nessies sociala sida är det som gör henne så bra på att söka försvunna människor i ruiner. Foto: Monika Thormann

Nessie är tilltalsnamnet i vardagslag, hon heter egentligen Vassruggens Unja Seljabrekka. Foto: Monika Thormann

Vid ruinsök har Nessie 30 minuter på sig att hitta människor gömda i rasmassorna. Foto: Monika Thormann

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan