Annons

Annons

Annons

Moodysson vill göra fler filmer

Med tonårsfilmen ”Vi är bäst! ” har Lukas Moodysson gjort en av sina mest upplyftande filmer hittills. Nu öppnar regissören för fler filmer.
– Jag var tårögd under sista inspelningsdagen och kände att jag hade fått lusten tillbaka, säger han.

Efter den svalt mottagna filmen ”Mammut” från 2009 bestämde sig Lukas Moodysson för att ta en paus från filmskapandet. I stället skrev han två romaner med de måttligt upplyftande titlarna ”Döden & Co” och ”Tolv månader i skugga”.

Men så en dag i köket hemma i Småland fick han nog av mörkret.

– Det är svårt att säga exakt vad som låg bakom det, men jag kände starkt att jag ville jobba med ett roligt och lättsamt projekt igen, säger han.

Resultatet blev ”Vi är bäst!”, som har biopremiär i morgon. Filmen baseras på hustrun Coco Moodyssons seriebok ”Aldrig godnatt” och handlar om tre 13-åriga tjejer på 80-talet som bestämmer sig för att starta ett punkband.

Inspelningen kallar Moodysson för en av de roligaste som han har varit med om.

Annons

– Jag hoppas att det finns kvar något i filmen av stämningen som fanns under inspelningen, för det var roliga dagar att gå till jobbet, säger han.

Annons

Tjejerna i filmen spelas av Mira Barkhammar (Bobo), Mira Grosin (Klara) och Liv LeMoyne (Hedvig). En av utmaningarna under inspelningen var att få dem att prata som man gjorde 1982 – alltså att inte använda ord som ”typ” och ”liksom”.

– Vi försökte hålla koll på dem men ibland säger de saker som man inte hade sagt då. Framför allt pratar de snabbare än man gjorde 1982. Ser man dokumentärfilmer från den tiden så pratade ungdomarna långsamt, säger Lukas Moodysson.

Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne pratar allt annat än långsamt.

I en soffa högst upp på hotell Rival i Stockholm ger de en lika entusiastisk bild av filminspelningen som Lukas Moodysson.

– Vi hade jättekul! Inte minst mellan inspelningarna eftersom vi hade ett väldigt härligt filmteam, säger Mira Barkhammar.

– Det är nästan sorgligt för det känns som om det aldrig kommer vara så här bra igen, säger Liv LeMoyne.

– Nu vill vi göra en ”Vi är bäst 2!”, utropar Mira Grosin.

Medan inspelningen pågick tyckte skådespelarna att det kändes mer som en lek än som en seriös film. Det var först när de kom till Venedigs filmfestival och såg världsstjärnor som James Franco promenera förbi som de förstod att det var på riktigt.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort. Jag tänkte att filmen skulle gå upp på några biografer och att det sedan skulle vara över. Men det här känns bra, säger Liv LeMoyne.

Annons

Annons

På frågan om de vill göra mer film framöver svarar tjejerna ja direkt. Även Lukas Moodysson verkar ha fått tillbaka sin aptit på filmskapandet efter arbetet med ”Vi är bäst!”.

– Jag var tårögd under sista inspelningsdagen och kände att jag hade fått lusten att göra film tillbaka. Så nu skulle det vara roligt att göra fler filmer, men då måste någon betala. Det är ju inte så att jag har en prenumeration på att göra film.

Liv LeMoyne som Hedvig, Mira Barkhammar som Bobo och Mira Grosin som Klara i ”Vi är bäst!”.

Liv LeMoyne, Mira Grosin och Mira Barkhammar.

Lukas Moodysson.


Karl Dalén/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan