Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sandviken

På med hatten damer!

Det har blivit populärt att bära hatt igen. Miss Li, Sienna Miller, Lady Gaga och Johnny Depp är några av de kändisar som gärna bär hatt. Och på lördag firas Hattens dag.

”En elegant hatt förhöjer de övriga kläderna. Man ser välklädd ut och får bättre kroppshållning”, säger Anna Stina Persson, modist i Järbo.

Annons

I en vanlig villa i Järbo, norr om Sandviken, har modisten Anna Stina Persson, 67 år, sin hattillverkning. Härifrån tar hon emot beställningar från hela Sverige, men hon har också kunder från avlägsna platser som New York och Japan.

– På somrarna brukar jag ha försäljning på Klockargården i Tällberg och dit kommer många internationella gäster.

Hallen hos Anna Stina är full med hattar. De sitter som tavlor på väggarna och en ställning är dekorerad med olika hattar. På matsalsbordet trängs hattstockar, kaplin, som är råmaterialet, och påbörjade hattar. Och Anna Stina själv är elegant med en rosa coiffe. Det är en hårdekoration som kan användas istället för damhatt eller diadem.

Annons

– Man fäster den med hårnålar eller band, säger Anna Stina Persson.

Hon har tillverkat hattar i större delen av sitt liv och utbildade sig till modist på 1960-talet.

Annons

– Det var mitt första yrke. Jag gick lärling i Sandviken där det fanns tre hattbutiker. Varje höst och vår kom kunderna och ville köpa nya hattar som skulle passa till ytterkläderna.

Men på 1970-talet ändrades modet och hattbutikerna i Sandviken lades, till Anna Stinas stora sorg, ned. Hon började jobba halvtid som sekreterare på Sandvik men fortsatte att designa hattar i hemmet.

– Det är ingen massproduktion direkt. Varje hatt är unik.

En hatt tar ungefär en vecka att göra. Men det är svårt att få tag på material. Anna Stina berättar att det bara finns en hattgrossist i Sverige.

– Jag föredrar att träffa kunden först så att vi gemensamt kan se vad som passar. Hatten ska passa ansiktsformen, personligheten och de övriga kläderna. Jag vill se helheten.

Även om hatt har blivit modernt igen i andra länder verkar trenden inte riktigt slå i Sverige.

– Många vågar inte bära hatt. De är inte vana. Det blir en stor skillnad utseendemässigt. Jag avundas mina modistkollegor i England för där har hattar aldrig gått ur mode. Och människor köper nya hattar till alla möjliga evenemang.

En hatt är inte bara en rolig accessoar. Användningsområdena är många, den skyddar huvudet från regn, vind, blåst och sol, påpekar Anna Stina. Hon tror att fler skulle våga med lite träning; börja med att gå omkring med hatt inomhus.

– En elegant hatt förhöjer de övriga kläderna. Man ser välklädd ut och får bättre kroppshållning.

Annons

Annons

Trots att Anna Stina nu är pensionär vill hon fortsätta som modist.

– Hattar är det roligaste som finns. Jag känner att jag skulle svika konstnärskapet och hantverket om jag slutade. Det finns inte många som kan göra hattar i dag.

Har du funderat på att ha en lärling?

– Javisst, om det finns någon som vill lära sig, säger hon och skrattar.

Coiffer är också populärt. Det är en prydnad som man fäster med hårnålar eller band. Tycker man att det är svårt kan man gå till frisören och få hjälp.”De passar jättefint till ett party eller ett förmiddagsbröllop”, säger Anna Stina.

Anna Stina visar en av sina kreationer.

På matsalsbordet har Anna Stina sin verkstad. Här trängs hattstockar, kaplin, som är råmaterialet, och påbörjade hattar. Varje hatt tar ungefär en vecka att göra.

I Anna Stinas hall är det uppdukat med hattar och coiffer.

Nästan som en prinsesstårta.


Anne Sjödin

anne.sjodin@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy