Annons

Annons

Annons

Lev miljövänligt och spara pengar

Genom att leva mer miljövänligt kan du spara pengar och få en hälsosammare livsstil.

Det finns mycket man kan göra i vardagen för att skona miljön och samtidigt spara pengar. Du kan börja med att titta på inom vilka av dessa områden som du kan förändra ditt beteende: Resor, energianvändning, mat och återvinning.

– De korta bilresorna är stora miljöbovar, de kostar dessutom mycket. Tänk till innan du tar bilen. Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer. Ta cykeln eller promenera i stället. Du sparar inte bara på miljön utan även pengar, dessutom mår du bättre av en promenad, säger Bodil Durebrandt som är hållbarhetsutvecklare i Gävle kommun.

Annons

Annons

Standby-läge på tv och datorer är små energitjuvar som tillsammans kan bli kostsamma.

– Uppladdare som glöms kvar i uttag drar faktiskt också ström. Fixa en låda eller hylla där ni kan ha familjens uppladdningscentral för mobiltelefoner och surfplattor. Använd ett grenuttag med röd knapp. Stäng av när ni laddat färdigt.

Mat som har transporterats långt, särskilt med flyg, bidrar till stora utsläpp av växthusgaser och har tappat näringsinnehåll på vägen. Därför är det bättre att köpa närproducerat och ekologiskt.

– Det är små val som kan göra stor skillnad. Köp ekologisk mjölk och yoghurt från Gefleortens mejeri. Då stöttar du de lokala mjölkbönderna och bidrar till att skapa arbetstillfällen på orten.

– Och välj enbart kravmärkta bananer. Finns det inga? Köp någon annan frukt som är kravmärkt.

Men det finns ingen mening med att ge människor dåligt samvete för att de inte lever miljöriktigt, påpekar Bodil Durebrandt.

– Huvudsaken är att alla gör vad de kan för att bidra till en bättre miljö och minska utsläppen.


Anne Sjödin

anne.sjodin@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan