Annons

Annons

Annons

Annons

60-talet är tillbaka på Maxim i Gävle

”Kommer du ihåg när...” Så lär många samtal inledas på Maxim i afton där fyra 60-talsband återuppstår i originaluppsättning.

– Vi får se hur många som orkar vara kvar till stängning, säger Lasse Mattsson, basist i Sooner Or Later och initiativtagare till galan.

Sooner Or Later spelade mest ute i Europa på 60-talet. De splittrades 1967.

Annons

1967 la Gävlebandet Sooner Or Later musiken på hyllan. Plattvändare tog över spelställena och gjorde dem till discogolv, berättar Lasse Mattsson.

– De som var diskjockeys kunde spela musik från hela världen. Livemusiken dog lite då.

Men kring år 2000 återförenades bandet för ett antal spelningar. En glöd uppstod som inte riktigt ville slockna. Så i somras fick Lasse Mattson idén att samla några band för en helkväll i 60-talsmusikens tecken.

– Halifax Team hade just skakat i gång sitt gamla band. När vi också var sugna på att köra så tänkte jag att det kunde vara roligt att göra något ihop. Men så ringde jag runt och kollade om jag kunde skaka liv i ännu några gubbar och så blev vi ett helt gäng till slut.

Annons

Maxim var en given plats för en nostalgikväll som denna, förklarar Lasse Mattsson. Här har många pop- och rockgalor arrangerats genom åren. Här dansade man när det begav sig. Och här ska det dansas i kväll.

Annons

På spelschemat finns fem band som var som mest aktiva under 60-talet. Moonwalkers från Valbo som spelar musik av den mer dansanta typen som Sven Ingvars, Hep Stars och Everly Brothers, ett band som på senare år bytte namn till det mer dansbandsklingande Leif Engvalls. Rhinoceros bildades 1964 och spelar popmusik.

Halifax Team är de mest väloljade i sällskapet. Efter många års uppehåll har de tagit sig ut på de svenska scenerna igen och har på senare tid spelat till sig en hel del nya fans. Desto mer ringrostiga är musikerna i Manufactures, där trummisen Lars Edling fått lov att plocka upp stockarna efter 40 år inför kvällens framträdande.

Sooner Or Laters musik går mer åt rock- och blueshållet, med covers på The Rolling Stones och Downliners Sect. Bandet spelade väldigt sällan i Gävle under sin aktiva tid, men har spelställen som Beatlestillhållet The Cavern i Liverpool och Star-Club i Hamburg på sin meritlista. Basisten Lasse Mattsson har hållit i gång med musiken under åren, men han tycker ändå att det är skillnad på att spela den äldre musiken i dag jämfört med då.

– Det kändes som att det gick kvickare förr på något sätt, säger han och skrattar.

Han tror att kvällens gala kommer bli en riktig tidsresa för 40-talisterna som nu får återse de gamla banden efter så många år. Frågan är bara om de orkar hela kvällen.

Annons

Annons

– Stället stänger ju klockan två! Vi får se hur många som orkar vara kvar efter tolvslaget...

Halifax Team när det begav sig.


Sofia Juvel

sofia.juvel@arbetarbladet.se

Till toppen av sidan