Annons

Annons

Annons

Gävle

Ahlgrens miljoner i ny fond för länet

Robert och Anita Ahlgren ville ge någonting tillbaka till platsen där familjen Ahlgren varit verksamma i hundra år. 40 miljoner kronor från makarna avsätts för att främja insatser inom Gävleborg som stöder internationell handel.

I hundra år var familjen Ahlgren verksam i hemstaden Gävle. Eran började 1885 med den lilla fabriken F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB, och slutade 1985 då Robert Ahlgren som sista VD säljer företaget till Procordia.

Robert Ahlgren och hustrun Anita tog kontakt med företagets VD Ove Anonsen kort därefter. Makarna fick inga barn och ville att något speciellt skulle hända med deras pengar efter deras död.

Annons

Annons

– Vi började prata om fonder och jag nämnde att Mellansvenska handelskammaren hade ett antal fonder i Gävleborg. Han tyckte om idén att ha en fond i familjens namn i Gävle, berättar Ove Anonsen.

började arbetet med det som nu blivit Robert och Anita Ahlgrens donationsfond för främjande av internationell handel, en fond med ett sammanlagt värde på cirka 40 miljoner kronor.

– Redan första året räknar vi med att kunna delat ut en och en halv miljon kronor och den siffran lär bli ännu högre nästa år, säger Anonsen.

Fonden ska verka inom Gävleborg, med tyngdpunkt på Gästrikland. Pengarna ska gå till utveckling av den internationella handeln i området. Mottagaren kan vara både en person, ett företag eller en organisation.

– Det kan till exempel vara verkstäder eller sågverk som arbetar på den internationella marknaden, säger Anonsen.

Fondens styrelse tar emot ansökningar fram till sista februari. I april kommer den första summan att delas ut.

Ove Anonsen, före detta koncernchef för Ahlgrens/Leaf. Numera ordförande för den nya donationsfonden. Tavlan föreställer donatorn Robert Ahlgren.


Anton Kasurinen

anton.kasurinen@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan