Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sandviken

Smarta barn behöver också stöd i skolan

Enligt psykologen Anita Kullander är det inte den bästa lösningen att flytta upp en begåvad elev en årskurs. I stället borde skolan bli bättre på att anpassa undervisningen.

Anita Kullander är psykolog och specialist på särbegåvade barn.

Annons

Särbegåvning har ingenting med diagnoser att göra utan är en beteckning för den som är särskilt begåvad och ligger långt före sina jämnåriga. Ibland kan särbegåvning förväxlas med Asperger eller ADHD eftersom barnen kan uppfattas som rastlösa. Två-tre procent av alla barn har en intelligenskvot på över 120.

– Det hjälper inte att flytta upp särbegåvade barn en årskurs. eftersom de här barnen har snabbare inlärningstakt i vissa ämnen, sedan kan de vara åldersadekvata i andra ämnen. En elev med snabb inlärningstakt är snart om de andra i klassen igen. Skolan måste i stället lära sig att individuellt anpassa undervisningen till varje elev, med andra ord följa lagen, säger Anita Kullander, psykolog och specialist på särbegåvade barn.

Annons

Annons

– Lärarens ansvar har länge varit att få alla elever i klassen godkända och då hamnar de särbegåvade barnen i kläm.

Ett skäl till att inte flytta upp barn en klass brukar vara att de barnen inte anses vara socialt mogna.

– Det stämmer inte. De har ofta högre moraliska värden och högre empatisk förmåga än andra barn. De gillar inte att bråka och anser att regler är till att följas.

Men begåvade barn blir ofta retade för att de uppfattas som annorlunda.

– De kan ha ett helt annat ordförråd och använder avancerade termer när de pratar.

Anita Kullander förklarar att särbegåvade barn behöver uppmuntras precis lika mycket som andra barn.

– Intelligenta barn tröttnar om de inte få utmanande uppgifter. De struntar i att prestera om de anser att skolan inte är intressant.

Det finns anonyma Filurum-grupper på Facebook som riktar sig till familjer med särbegåvade barn. Föreningen har ungefär 600 medlemmar i Sverige.


Anne Sjödin

026-15 93 52
anne.sjodin@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy