Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Varg skjuten i Ockelbo

En hundförare sköt en varg när den attackerade hans jämthund under älgjakten. Nu bekräftar länsstyrelsen de tidigare osäkra uppgifterna. – Vargen sköts i Ockelbo, säger Sara Lindqvist, på länsstyrelsen.

Vargen på bilden har inget med den skjutna vargen i Ockelbo att göra.

Annons

Det var i fredags som händelsen utspelade sig. Enligt tidningen Jaktjournalen ska en varg dykt upp och börjat förfölja hundförarens hund, mitt under älgjakten. Hunden blev rädd och sprang tillbaka mot ägaren i stället för att fortsätta sitt sökande. När vargen kommit ikapp hunden viftade hundföraren med händerna för att skrämma bort vargen. Till slut kom vargen bara någon meter från hundföraren varpå jägaren sköt vargen.

Annons

Annons

Det ska röra sig om en ung varghanne som är skickad till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion och provtagning.

Enligt Sara Lindqvist, handläggare på Natur- och viltenheten, Länsstyrelsen Gävleborg sköts vargen enligt paragraf 28 i jaktförordningen. Det vill säga nödvärn för tamdjur. Enligt lagen får rovdjuret bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet på tamdjuret.


Anton Emanuelsson

026-15 93 22
anton.emanuelsson@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy