Annons

Annons

Annons

Gävle

Hårdare ton mot hemlösa

Statliga bolaget Jernhusen har skärpt tonen mot hemlösa. I veckan satt de upp skyltar på Linköpings tågstation som förbjuder personer utan biljett från att använda stationens bänkar. I går slängdes tiggare ut från Gävle Centralstation.

Enligt uppgifter till Arbetarbladet blev en person som tiggde pengar genom att skänka bort blommor, utslängd från Gävle Centralstation i går.

– Det såg inte ut som att det var första gången, berättar vittnet till händelsen.

Cecilia Granath, pressansvarig hos Jernhusen, som driver Sveriges järnvägsstationer:

– Det är en form av försäljning och det är inte tillåtet om man inte har tillstånd.

Annons

Enligt henne är det ett ökande samhällsproblem att det blir fler och fler hemlösa. Dessa söker sig till järnvägsstationerna.

Annons

– I bland ligger de på bänkarna, eller duschar på toaletterna och det är sånt som vi inte kan acceptera. Vi har ju ett arbetsmiljöansvar för de som jobbar där, men det är även resenärer som klagar över situationen.

Cecilia Granath menar att Jernhusen tar ansvar för de hemlösa på andra sätt.

– Det är väldigt olika hur vi kan hjälpa till. Vi tar kontakt med fastighetsbolag och kommunen ifråga och diskuterar vad vi kan göra. I Linköping tog vi kontakt med kommunen och Stadsmissionen som såg till att ett härbärge öppnade mycket tidigare än vad det skulle göra.

Situationen i Gävle är sedan flera år tillbaka bra anser Cecilia Granath.

– Vi har haft ett bra samarbete med kommunen där och har Cityvärdar som håller ordningen och ser till att det är tryggt, säger hon.


Markus Boberg

026-15 93 03
markus.boberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan