Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Är det någon som lider av blodkräfta eller hysteri?

Svar till "Micke", 18 november.

Jag fick också ett formulär från en klinik på Gävle sjukhus där diabetes kallades sockersjuka. Påpekade det för personal och fick det överraskande svaret att kliniken mest hade äldre patienter som därmed inte skulle känna till begreppet diabetes. Själv fick jag diabetes för 55 år sedan och sjukdomen benämndes på ett korrekt sätt redan från början. Personen på kliniken antyder därmed att snittåldern för patienterna är en bra bit över 100 år, något jag har svårt att tro. Förvirringen blir ju inte mindre av att det faktiskt finns diabetessköterska på sjukhuset och de flesta hälsocentraler. Många yngre har aldrig hört begreppet sockersjuka trots att de har diabetiker i sin bekantskapskrets. Här kommer några förslag till terminologi i samma tidsanda att användas av landstinget:

Annons

Annons

lungsot (tbc), idioti (schizofreni), busunge (ADHD), blodkräfta (leukemi), hysteri (PMS), mjältsjuka (depression), spattighet (CP) etcetera.

Naturligtvis skulle det bli ett ramaskri i media om dessa begrepp skulle användas, så därför kan man ju i likhet med Micke hoppas att landstinget uppdaterar sig och börjar använda en terminologi som är både modern och begriplig för en majoritet av befolkningen.

Farbror Lars

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy