Annons

Annons

Annons

Beskedet: Dagbladet läggs ner

På torsdagen kom det tunga beskedet: Dagbladet Nya Samhället läggs ner.
Sjutton anställda, 6 400 prenumeranter och 10 000-tals läsare berörs när den 115-åriga tidningen går i graven.
Delar av tidningens innehåll får i stället plats i Sundsvalls Tidning.
– Vi har haft ett väldigt tufft läge, och nu visar det sig att inte går längre. Vi är så klart väldigt ledsna i dag, säger Dagbladets chefredaktör Patricia Svensson.

Utgivningen av Dagbladet och dagbladet.se upphör redan den 1 mars.

Tidningen har sedan år 2000 ägts av MittMedia, och har länge haft ekonomiska problem. Redan för tre år sedan var tidningen nedläggningshotad, men räddades då genom ett ökat samarbete med Sundsvalls Tidning och stora personalneddragningar.

"Dagbladets grundproblem är att upplagan i många år varit uppblåst av rabatter. De fullt betalande kunderna har varit i minoritet", skriver Mittmedia i ett pressmeddelande.

– Vi har gjort vad vi har kunnat för att hålla liv i Dagbladet men har kommit till vägs ände, skriver MittMedias vd Thomas Peterssohn också.

De anställda fick beskedet på ett personalmöte vid 10.30 i dag.

– Det är jättetråkigt, alla här har kämpat så hårt för att göra bra lokal journalistik, de senaste åren även i digitala kanaler. Samtidigt har vi jobbat väldigt hårt för små framgångar, säger Patricia Svensson.

Annons

Annons

– Just nu går allt bara runt, runt i huvudet. Det känns väldigt tungt. Många har jobbat här väldigt länge, själv har jag varit här i 25 år, säger Anna Hägg, vice ordförande för facket på Dagbladet.

CHATT: Klockan 15.00 kan du chatta med Dagbladets Patricia Svensson och ST:s Anders Ingvarsson om Dagbladets nedläggning, framtiden för ST och journalistiken i Sundsvall.

På Dagbladet arbetar i dag 17 journalister. Från den 1 mars ingår de i ST:s organisation.

– En stor tröst i bedrövelsen är att vi förhoppningsvis kommer att kunna erbjuda flera medarbetare nya jobb i och med den centraliserade redigeringen som expanderar i Sundsvall. Vår förhoppning är att så få journalister som möjligt ska bli uppsagda, säger Patricia Svensson.

– ST kommer att bli ännu bättre nu när vi får in delar av Dagbladet i vår tidning. Vi kommer dessutom att utöka vår bevakning i Timrå och Ånge, säger Anders Ingvarsson, chefredaktör på Sundsvalls Tidning.

Nu väntar förhandlingar mellan arbetsgivaren och de fackliga parterna.

– Vi har kämpat länge, och på villkor som inte alltid har känts rättvisa, men det spelar mindre roll just nu. Riktigt vad det här innebär vet vi inte än, vi får avvakta till vi har satt oss ner i förhandlingar, säger Micke Engström, fackordförande på Dagbladet.

Nedläggningen betyder att ännu en röst försvinner från medie-Sundsvall.

– Konkurrens är alltid bra för journalistiken, det gör att journalisterna är på tå. Så det är tråkigt. Jag hoppas att ST med sin organisation kommer kunna försvara och utveckla journalistiken i regionen ändå. Styrkan i en tidning sitter inte i ett sidhuvud, utan i journalisterna. Vår målsättning är att inte skära i journalistiken, utan skära i administration och allt annat det innebär att ge ut två titlar, säger Patricia Svensson.

Annons

Annons

– Det viktiga här är att vi långsiktigt försvarar den journalistiska närvaron. På sikt tryggar vi nyhetsförmedlingen med den här förändringen, säger Anders Ingvarsson.

Från fackets sida ser man ändå problem med likriktningen. ST blir nu den enda dagstidningen i Medelpad.

– Det är tragiskt att en klassisk tidning som Dagbladet går ur tiden. Även om vi har haft samma ägare och en del samarbete, så har nyhetsjournalistiken gynnats av konkurrensen. Konkurrensen mellan ST och Dagbladet försvinner nu, och vi på ST får inte tillåta oss att slappna av, säger ordförande för SJF-sektionen på Sundsvalls Tidning, Fredrik Nilsson.

De tidigare socialdemokratiska ägarna till tidningen respekterar beslutet.

– Vi tycker att det är oerhört tråkigt att Dagbladet, som under 115 år varit en viktig nyhetsförmedlare och opinionsbildare i Medelpad, försvinner som egen tidning. I den uppkomna situationen är vi ändå glada att MittMedia har ambitionen att behålla så många journalistjobb som möjligt, och att man fortsätter att satsa på det som varit kännetecknande för tidningen, nämligen lokal och nära journalistik. Även om vi naturligtvis hellre hade sett en socialdemokratisk ledarsida är det bra att den socialdemokratiska opinionsjournalistiken får en plats i nya Sundsvalls Tidning och på st.nu, skriver Hans Stenberg, valombudsman på socialdemokraterna i Sundsvall i ett pressmeddelande.

För prenumeranterna innebär nedläggningen att de under den närmaste veckan kommer att få både Dagbladet och ST, och att de från den 1 mars bara får ST.

Annons

Sundsvalls Tidning och ST.nu kommer från 1 mars att ha en del skribenter och inslag från Dagbladet, och kommer också ha ett dagligt utrymme för socialdemokratisk opinionsbildning.

Annons

– Det känns ändå bra att en del välbekanta Dagbladetinslag går in och stärker ST, säger Patricia Svensson.

CHATT: Klockan 15.00 kan du chatta med Dagbladets Patricia Svensson och ST:s Anders Ingvarsson om Dagbladets nedläggning, framtiden för ST och journalistiken i Sundsvall.

Efter 115 år läggs tidningen Dagbladet Nya Samhället ner.


Henning Johannesson

0660-295561
henning.johannesson@allehanda.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan