Annons

Annons

Annons

Annons

1000-barnsmarschen mot barnfattigdom i Sandviken


1 000 fattiga barn i Sandviken.

Text: 

1000. Den skrämmande siffran rapporterar Rädda Barnen i en färsk undersökning om barnfattigdom. Till skillnad från resten av Sverige, där barnfattigdomen minskar, så är de fattiga barnen i Sandviken fler än någonsin. I de mest utsatta områdena – som Björksätra, Norrsätra och Nya Bruket – lever vartannat barn under fattigdomsgränsen. Även i de mest välmående områdena i kommunen är vart femtonde barn fattigt.

Vi har själva privat och i våra arbeten sett hur barn kommer till skolan i bitande minusgrader med ihoptejpade, för små gymnastikskor på fötterna. Hur viktig skollunchen blir för barn som inte får tillräckligt med mat i hemmet. Hur barn utestängs från idrott, kultur och sociala aktiviteter när familjen inte har resurser ens till det allra nödvändigaste.

Annons

I Sandviken har vi dessutom en enorm ungdomsarbetslöshet där det är svårt även för de bäst rustade ungdomarna att ta klivet in på arbetsmarknaden och kunna försörja sig själva. Växer man upp i fattigdom har man ännu sämre förutsättningar att klara sig bra i skolan och få ett arbete i vuxen ålder.

Annons

Samtidigt som uppväxande generationer i vår kommun lever i denna misär satsar den socialdemokratiskt ledda majoriteten många miljoner på att rusta upp Sandvikens stadskärna för att öka konsumtionen och få de välbeställda att handla mer. Att handel och näringsliv mår bra i kommunen är viktigt för Sandvikens framtid. Men att lägga massor av miljoner på att öka konsumtionen för de som har gott om pengar, samtidigt som vi har en skenande fattigdom i kommunen, är att skapa ännu djupare klassklyftor – något som rimmar väldigt illa med traditionell socialdemokratisk politik.

Vi i Vänsterpartiet vill i stället att dessa miljoner ska gå till att bryta det enorma utanförskapet i kommunen och motverka den onda spiral som barnfattigdomen är en del av. Lägger vi inte resurser på detta snarast kommer Sandviken även i framtiden att inneha dystra tätpositioner för arbetslöshet, låg utbildnings- och kunskapsnivå och barnfattigdom.

1 maj arrangerar Vänsterpartiet Sandviken 1000-barnsmarschen, som ett alternativ till traditionella 1 maj-tåg. Genom 1000-barnsmarschen vill vi uppmärksamma problemet med den skenande barnfattigdomen i kommunen. Utöver marschen kommer det att hållas tal och trubaduren Eva Nykvist underhåller.

Vi uppmanar alla, privatpersoner och organisationer, att gå med i marschen för att visa sin solidaritet med utsatta barn och ungdomar i kommunen. Kontakta oss gärna om du vill veta mer, och följ oss på Twitter under #1000barnsmarschen.

Vänsterpartiet Sandviken

Lillemor Mauritzdotter Nylén

Patrik Nylén

Ung Vänster Sandviken

David Israelsson

Karin Svingen

Annons

Annons

Till toppen av sidan