Annons

Annons

Annons

Vandra i Tatrabergen

Tatrabergen, på gränsen mellan Polen och Slovakien bjuder på vandringsvänlig högalpin natur. Det är lätt att kombinera med ett guldkantat semesterliv i Zakopane på den polska sidan.

Det heta vattnet och de tiotusentals bubblorna gör susen för trötta vandrarben. Vi pustar ut i en jacuzzi på Hotel Belvedere resort & spa i den polska semesterorten Zakopane vid foten av Tatrabergens högsta toppar. Därefter blir det en öl på takterrassen och varsin rejäl glass med färska bär. De kalorierna har vi mer än väl bränt där uppe i bergen, tusen höjdmeter ovan staden.

Dagen började i ottan med den nyligen moderniserade kabinbanan till Kasprowy Wierch på 1987 meter höjd.

Ett fint regn faller, och de lätta stänken kommer och går med molnen som sveper in från Slovakien. Vi blir egentligen inte blöta, men stenarna längs leden är förrädiskt hala och man får ta det försiktigt vid de brantaste passagerna.

Annons

Både Polen och Slovakien är EU-medlemmar och antalet rutter i de höga Tatrabergen har ökat kraftigt jämfört med för tio år sen. Då var den enda gränspassagen för vandrare på toppen av Polens högsta berg, det 2503 meter höga Rusy, ett riktigt kraftprov. Nu kan man korsa gränsen lite som man vill.

Annons

Leden vi vandrar går precis vid gränsen till Slovakien, och vi passerar den otaliga gånger innan vi svänger aningen norrut mot Giewont. Det är en av de populäraste topparna att bestiga. Dels för att den är lätt, och dels för det mäktiga kors som står på toppen och lockar många katoliker. Vi möter en lång rad nunnor i full utstyrsel – inte den mest praktiska vandringsklädseln.

Längtan till den milsvida utsikten på toppen tycks utebli, då vi ser ingenting på grund av de låga molnen. Ändå är vi många som trängs på den sista branta biten, där man satt upp kedjor att hålla sig i.

Det blir snabbt många höjdmeter, både upp och ned, i Tatrabergen. På lägre höjd stannar vi vid en raststuga med servering. Här är massor med folk. Vandring är ett polskt folknöje - från riktigt små barn till pensionärer med käpp.

– Men jag gillar inte alla dessa polska män som ser bergsturen som ett tillfälle att dricka en massa öl. Eller som ger sig upp på de högsta höjderna i sommarklädsel, totalt oförberedda på väderomslag. Min man jobbar som fjällräddare och ser en hel del sådant, säger Bozena Jakubiak, chef på ett av de bästa hotellen. De flesta som bor i Zakopane jobbar med turismen.

På kvällen promenerar vi nybadade längs gågatan Krupówki som är kantad av fina hotell, rustika polska restauranger, fik, barer, hantverksstånd och affärer med utrustning för vandring, klättring och skidåkning samt en växande skara modebutiker.

Det får bli en utmärkt mojito på en uteservering följd av polska piroger, en gourmetvariant med svamp och billig polsk öl därtill.

Nästa dag lockar sjön Morskie Oko, några mil väster om Zakopane. På vägen dit passerar vi flera fina träkyrkor i den täta granskogen. De flesta som beger sig till sjön _ och de räknas i tusental på helgerna - vandrar de nio kilometrarna på en asfalterad väg som går från bilparkeringen till sjön. Andra väljer hästskjuts.

Annons

Annons

Den vy som väntar vid stranden är värd all möda: Den smaragdgröna sjön på 1|400 meters höjd omges av en vägg av taggiga tvåtusenmeterstoppar. Fortsätter man runt sjön i tre kvart kommer man till riktigt högalpin natur och den lilla svarta sjön Czarny Staw. På vägen dit blir det snabbt mycket glesare med vandrare.

– Vilken vy! säger Martha från Tyskland, som kommit hit med sin sambo Günter. Det är bara att hålla med när vi ser ut över bergen. Nedan Morskie Okosjön och den till synes pyttelilla fjällstugan vid sjöns bortre ände.

Åt andra hållet är synen minst lika imponerande. Bortom den svarta sjön sicksackar sig den smala stigen upp för en otäckt brant bergssida. Med kikare kan vi följa en myrstig av vandrare i färggranna jackor på väg mot toppen av Rusy. Vi nöjer oss dock med det vi sett och njuter i solen som tittar fram när vi vandrar tillbaka till fjällstugan. Kanske ska vi unna oss ett spabesök och massage i kväll? Som allt här i Polen är det ju långt billigare än hemma.

Fakta

Tatrabergen

Allmänt: Tatrabergen är dramatiskt höga och praktiskt kompakta – perfekta för vandrare som gillar dagsturer där dagen avslutas med ett skönt pooldopp och samling runt ett rustikt middagsbord, hellre än en stuga på kalfjället.

Valuta: 1 zloty = 2,45 kronor.

Prisnivå: Prisnivån i Polen är halva av den svenska.

Säsong: För vandring, juni–oktober. För skidor, december–mars.

Resa dit: Krakow är närmsta internationella flygplats. Norwegian flyger direkt från Stockholm, Köpenhamn och Oslo och kostar från 400 kronor. Ryanair flyger från Skavsta och Oslo. Med bil är det 120 mil från Malmö via Danmark och Tyskland. Färja från Nynäshamn, Ystad, Trelleborg och Karlskrona till norra Polen och sen tåg, buss eller bil är ett alternativ.

Ta sig runt: Från Krakow tar det 2,5 timmar med buss till Zakopane. Det mesta ligger på gångavstånd i staden. Annars finns prisvärd taxi och hästskjutsar. Kabinbana till Kasprowy Wierch och bergbana till Gubalówka strax norr om centrum. Småorterna har minibussförbindelse.

Mer om Zakopane

* Zakopane förknippar många äldre svenskar med skid-VM 1962, då Assar Rönnlund, Sixten Jernberg och herrarnas stafettlag tog guld. Det finns fina längdspår och branta slalombackar vintertid.

* Många gatustånd erbjuder sirligt mönstrade gula cylindrar. Det är traktens kulinariska specialitet - oscypek - en hållbar rökt ost, perfekt i vandrarpackningen, och bäst som grillad. Köp hem!

* De högsta bergen ingår i Tatra nationalpark. Inträde 5 zloty/dag eller 25 zloty/vecka. Biljett löses längs lederna. I skogarna finns björn, varg och lo och på hög höjd alpmurmeldjur och gems.

* Bergsbönderna kallas górale. Männen går i traditionella gråvita kläder av filttyg och hattar prydda med snäckor, när det firas eller går i kyrkan.

* I slutet av 1800-talet föddes den så typiska Zakopane-arkitekturen: trähus med branta tak, många vinklar och mycken snickarglädje. En rad vackra hus från den tiden finns bevarade och en del nya går i samma stil.

Dunajecfloden rinner genomen djup ravin på gränsen till Slovakien, ett par timmar öster om Zakopane. Den upplevs bäst på en flottfärd - en av Polens främsta turistattraktioner. Välj en organiserad tur då start och mål ligger långt från varandra.

Belvedere, Litwor och Stamary är tre sköna hotell för den som vill bo med pool, spa och äta gourmetmat. För budgetresenärer finns det privatrum att hyra.

Läs mer: www.discoverzakopane.com

Annons

Annons

Kabinbanan från Zakopane till Kasprowy Wierch på 1987 meter höjd. Foto: Johan Öberg

Det finns drygt 300 kilometer vandringsled i Tatrabergen, trots att bergskedjan är mycket kompakt. Foto: Johan Öberg

Det blir ofta flera tusen höjdmeter under en vandringsdag. Foto: Johan Öberg

En bra karta är alltid klokt, men många leder är enkla att följa även utan – och det är nästan alltid många andra vandrare längs lederna. Foto: Johan Öberg

Nunnor, unga tjejer i högklackat, barmagade män med ölburk i handen, pensionärer med käpp, dagisbarn – mixen av människor längs vandringslederna är stor. Foto: Johan Öberg

I Tatra nationalpark finns flera stugor med servering och dessutom övernattningsmöjligheter om man inte föredrar att komma tillbaka till det bekväma livet i Zakopane på kvällen. Foto: Johan Öberg

Den smaragdgröna sjön Morskie Oko är ett mycket populärt utflyktsmål för vandrare. Foto: Johan Öberg

Vandrarpar på väg upp mot Polens högsta berg – det 2503 meter höga Rusy. Foto: Johan Öberg

Vandringsleden sicksackar upp för en rasbrant mot toppen av Rusy. Foto: Johan Öberg

Annons

Till Morkie Oko får man antingen gå eller så kan man åka häst och vagn för 40 zloty. Foto: Johan Öberg

Annons

Grillat är vanligt längs Zakopanes populära gågata Krupówki. Foto: Johan Öberg

Gågatan Krupówki kantas av affärer, hotell och många matställen och barer. Foto: Johan Öberg

Ett exempel på den typiska träarkitekturen från sent 1800-tal i Zakopane. Foto: Johan Öberg

Den rökta osten oscypek är traktens specialitet och är urgod som grillad. Foto: Johan Öberg

Efter en vandringsdag på högfjället sitter jacuzzi och pooldopp på något av de bättre hotellen fint. Här Hotel Belvedere resort & spa. Foto: Johan Öberg

En mumsig efterrätt är man värd efter en tuff dagstur i bergen! Foto: Johan Öberg

Ölmärket Zywiec är Polens största och bryggs inte så långt från Zakopane. Foto: Johan Öberg


Johan Öberg/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan