Annons

Annons

Holmberg tror på enighet om färre län och landsting

Det återstår att se om utredarna Barbro Holmberg (S) och Kent Johansson (C) får lättare än tidigare utredare att ena de olika parterna om nya läns- och landstingsgränser. – Vi är i en ny situation i dag, säger Barbro Holmberg, avgående landshövding i Gävleborg

Barbro Holmberg ska föreslå färre län och landsting.

Annons

För drygt tio år sedan tillsattes den så kallade Ansvarskommittén och kom med förslag på nya, färre regioner. Men förslaget stötte på patrull, det utreddes igen men man lyckades ändå inte enas.

Vad säger att det är lättare att nå enighet i dag? 

– Det vet vi ju inte. Men samtidigt kan man säga att det är utrett ett flertal gånger, det har förts mycket diskussioner och det har runnit mycket vatten under broarna, säger Barbro Holmberg och pekar bland annat på att flera regionkommuner har bildats runtom i landet.

Utredarna ska vara klara senast hösten 2017 och föreslå "väsentligt färre" län och landsting än i dag.

Enligt regeringens direktiv ska den nya indelningen ge bestående fördelar och vara bättre anpassad till "demografiska och näringsgeografiska förhållanden, stabila ekonomiska förhållanden i de nybildade landstingen, bättre överensstämmelse med medborgarnas behov av insyn och möjlighet till inflytande i lokala och regionala beslutsprocesser samt till ansvarsutkrävande".

Annons

Annons

Utredarna ska även föreslå namn på de nya länen och eventuellt också föreslå residensstäder.

Förslagen bör vara väl förankrade hos berörda parter, betonar regeringen. Därför ska utredarna prata med lansting, kommuner, olika samverkansorgan, länsstyrelser med flera.


Anders Eklind

026-27 8816
anders.eklind@mittmedia.se

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy