Annons

Annons

Annons

Annons

Familjevänligt och skönsjungande i en skön miljö

Det är ett välbekant upplägg i lustspelet En sommarvals, som i helgen spelas framför gamla herrgården på Högbo Bruk utanför Sandviken.

Text: 

Annons

När patron Erik Gustaf Hansson ska försöka få sin son Hans att gifta sig med fröken Lina – som är skyddsling till hans goda vän Helga, går det inte riktigt som planerat. Hans och Lina är till en början inte alls intresserade av varandra, men efter en hel dags kafferepande samt några omgångar busiga upptåg, missförstånd och kurtis som drar med både herrskap och tjänstefolk in i leken verkar kärlekstörsten ha vaknat hos alla inblandade – även pigan Berit och drängen Sune.

Annons

Alltihopa varvas med vacker musik och skön sång, och det är riktigt goda insatser som görs på detta område – framför allt av Olivia Molin som spelar tant Helga. Sångerna är originalskrivna av Viktor Ståhl, och håller stundtals en ganska känslofylld och sentimental ton. Ibland tänker man att just de styckena kanske hade passat bättre i ett renodlat musikaliskt drama – då allvarsamma och mer djuplodande gestaltningar av en karaktärs inre kval inte riktigt sorteras i genren lustspel. En höjdpunkt är dock En sensuell vals – som perfekt balanserar det humoristiska och dråpliga i behandlingen av det tidlösa problemet när män ska försöka sig på att förstå hur kvinnor fungerar.

Annons

Det är inte de komiska inslagen som dominerar i En sommarvals. Den som förväntar sig en fars med grovkorniga referenser och politiskt inkorrekta anspelningar - vilket brukar vara ganska vanligt hos många sommarteatrar runtom i Sverige, får inte vad man söker här. Det här är ett barnvänligt lustspel, och ingen förälder behöver oroa sig det minsta för att i efterhand måsta ge sig in på krångliga och generande förklaringar i bilen på väg hem. Det är njutbart och behagligt för alla åldrar, och ett väldigt trevligt sätt att uppleva den vackra plats som Högbo Bruk utgör på sommaren.

Fakta

"En sommarvals"

Regi: Jessica Andersson

Musik: Viktor Ståhl

Skådespelare: Evelina Eriksson-Glad, Niclas Billner med flera

Högbo bruk. 17 augusti

Annons

Annons

Annons

Till toppen av sidan