Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

”Det pågår en grön revolution”

Hon kallar sig den ”Gröna barnmorskan” och har i fyrtio år spridit kunskap om hormonfria preventivmetoder – ofta i stark motvind.
Men intresset har aldrig varit så stort som nu och Birgit Linderoth anar konturerna av en ”grön revolution”.
– Folk bryr sig allt mer om sin kropp och miljön, säger hon.

Drygt 600 000 kvinnor tar p-piller i Sverige i dag.

Trots att varje individ enligt myndigheterna ska få objektiv information om alla godkända preventivmedel har p-piller en särställning, vilket Arbetarbladet rapporterat om i den här artikelserien.

Allt fler söker sig till alternativ – men kunskapsbristen är stor på ungdomsmottagningarna runt om i landet, säger Birgit Linderoth.

– Kvinnor får inte tillräcklig information om vilka hormonfria metoder som finns. Ofta är kopparspiral och kondom det enda som tas upp.

Var fjärde fertil kvinna använder ingen fungerande preventivmetod alls.

– Jag skulle tro att det hänger ihop. Många utsätter sig hellre för att bli gravida än för ett preventivmedel som ger biverkningar, säger Birgit Linderoth.

Annons

I fyrtio år har hon engagerat sig för öka allmänhetens kunskap om hormonfria preventivmetoder.

Annons

Under årens lopp har hon hjälpt tusentals kvinnor att hitta alternativ.

Hon har själv tagit in två nya pessar till Sverige. Ett preventivmedel som många i dag uppfattar som en krånglig och omodern metod.

– Men det är faktiskt precis tvärtom. Pessar är i dag en modern metod som dessutom är miljövänlig, billig och biverkningsfri, säger Birgit Linderoth och visar upp cervixpessaren som ser ut som liten sjömansmössa i silikon. På den appliceras en gel gjord på mjölksyra och pessaren kan sitta inne i två dagar i sträck och tillåter därmed spontant sex.

Pessar ger ett visst skydd mot könssjukdomar menar Birgit Linderoth.

– Det beror på att den täcker livmodertappen där de flesta receptorerna för virus och bakterier finns. Skyddet är inte hundraprocentigt men smittrisken minskar betydligt för vissa av könssjukdomarna.

Birgit Linderoth vill uppmuntra alla unga tjejer att lära känna sin kropp med den så kallade Billingsmetoden. Gjordes detta skulle färre börja med p-piller tror hon.

Billingsmetoden är en naturlig familjeplaneringsmetod som går ut på att studera sitt sekret från livmoderhalsen och på så vis kartlägga de fertila dagarna.

– Det är som att gå på upptäcktsfärd i sig själv! Vår egen menscykel kan lära oss otroligt mycket om oss själva och hur vi mår, säger Birgit Linderoth.

– Rätt använd är den dessutom en extremt effektivt preventivmetod som används av 50 miljoner par runt om i världen.

Annons

Hon lyfter fram att miljöproblemen som orsakas av det höga p-pilleranvändandet är ett växande globalt problem.

Annons

− Kvinnor kissar ut hormonstörande ämnen som släpps ut i våra vattendrag och slår ut hela fiskbestånd – även i mycket små doser. Jag brukar säga till killar att ligger ni med tjejer som använder p-piller så bidrar ni till miljöförstöring.

Någon ljusare framtid för p-pillret skådar inte Birgit Linderoth. Tvärtom.

– Om tjugo år kan jag inte tänka mig att någon äter p-piller för att undvika graviditet. Nu är det en hållbar och miljövänlig livsstil som gäller.

LÄS MER:

Krönika: Dags att kräva något bättre än p-piller

Fakta

Birgit Linderoth

Ålder: 56.

Bor: Falun.

Yrke: Legitimerad barnmorska, konstnär, egenföretagare och författare av boken Grönt är skönt – miljösmart födelsekontroll tillsammans med Irene Ivarsson.

Intressen: Konst, lindy hop (dans), natur och miljö.

”Det finns ett enormt intresse för hormonfria preventivmetoder. Kvinnor vill inte ha biverkningar och de vill spara på miljön. Problemet är bara att det inte informas om det”, säger Birgit Linderoth.

Några av de hormonfria alternativ som i dag finns på marknaden. Cervixpessar, vaginalpessar, kvinnlig kondom och p-dator.


Lisa Persson

0297-406 19
lisa.persson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan