Annons

Annons

Annons

100 år med Malevitjs kvadrat

En banbrytande målning hyllas i höst. Den konkreta konstens pionjär Kazimir Malevitjs gjorde ”Svart kvadrat” och satte ett evigt avtryck i konsthistorien. Det är 100 år sedan.

Med anledning av jubileet visas nu utställningen ”100 år i kvadrat”. Det sker på Kungsbacka konsthall, med måleri och skulptur av Sandvikenkonstnären och konkretisten Åsa Langert. Hon har även gjort två platsspecifika verk som utgår från konsthallsrummet – i den svarta kvadratens anda.

Annons

Annons

Åsa Langert, med ateljé vid Storsjön, ställde ut i Konsthallen i Sandviken förra året och i New York i våras. Efter uppmärksamheten där publicerades en stor intervju på Arbetarbladets kultursida.

– Att det råkar bli trianglar ska inte förväxlas med att jag målar trianglar eller polygoner för att jag är intresserad av geometriska former. Ibland ser jag inte ens att det är det! Egentligen är det en känsla jag upplever; svindlande fart, melankolisk stillhet eller en vacker syn som jag vill uttrycka genom färg, linjer och färgfält, beskrev Åsa Langert sitt måleri.

Med tillägget att ”allt bottnar i den där kvadraten”. Malevitj banbrytande verk. Han kallade sin stil för suprematism. Han menade att hans konst inte kunde tolkas utan enbart upplevas. Målet var att komma så långt från avbildning som möjligt.

”100 år i kvadrat” öppnar fredag 21 augusti. Vid vernissagen hålls ett samtal med Magnus Jensner, chef för Hallands konstmuseum, och Åsa Langert, om den svarta kvadratens betydelse för konsten. Det blir också ytterligare föredrag i samband med utställningen som pågår till 27 september.

Åsa Langert, känd konkretist men en doldis i den lokala konstvärlden.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan