Annons

Annons

Allt fler flickor får antidepressiva läkemedel

Drygt 300 barn under nio år får medicin mot adhd i Gävleborg. Upp till 19 år är pojkarna dubbelt så många som flickorna. När det gäller antidepressiva läkemedel råder det motsatta förhållandet.

Annons

I förhållande till folkmängd är förskrivningen av läkemedel mot adhd nästan dubbelt så stor i Gävleborg jämfört med riket, visar läkemedelsstatistik från Socialstyrelsen. Ökningen genom åren är anmärkningsvärd men ligger i linje med att barnpsykiatrin nu ställer tidigare diagnoser. 2006 behandlades 302 patienter under 19 år. Motsvarande siffra 2014 var 2 028.

Antalet recept under samma period har ökat från 1 293 till 13 449. Kurvorna här ovan visar utvecklingen. Där framgår också tydligt att pojkarna är i majoritet.

– Att förskrivningarna ökar och att vi ligger högt i Sverige är ingen nyhet för oss. Samtidigt har vi högst andel barnpsykiatriker i länet i samma jämförelse. Tillgången styr, ju fler läkare desto fler recept, säger Maarit Wirkkala, tillförordnad verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Region Gävleborg.

Annons

Hon tror att länet nått kulmen när det gäller adhd. De flesta drabbade upptäcks.

– Vi ser att ärftligheten är hög, i vissa kommuner finns det nästan ett genetiskt kluster, särskilt i socioekonomiskt svaga områden. Men vi har bra samarbete med elevhälsan och skolorna i flera kommuner som antingen remitterar eller uppmärksammar föräldrarna.

Annons

Även när det gäller antidepressiva läkemedel är förskrivningen större i Gävleborg jämfört med snittsiffrorna i riket. Här är flickorna nästan dubbelt så många som pojkarna. I fjol behandlades 271 pojkar och 506 flickor under 19 år. Från 2006 till 2014 har förskrivningen av recept fördubblats för båda könen.

Maarit Wirkkala säger att den psykiska ohälsan bland unga ökat dramatiskt de senaste åren. Kravet att alltid prestera; i skolan, utseendemässigt, socialt och att alltid vara tillgänglig bidrar till en svårhanterlig stress.

– Här finns tyvärr ett stort mörkertal. Långvariga depressioner hos unga riskerar att sluta i sjukdomstillstånd, säger hon.


Jan Sundström

026-15 93 96
jan.sundstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy