Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Fler blir sjuka när tempot drivs upp – "Receptet finns på arbetsplatserna"

Tempot drivs upp och möjligheterna att ta pauser och återhämta sig minskar. – Det är en förtätning av arbetsdagen som pågått länge, säger professor Gunnar Aronsson om troliga orsaker till att sjukfrånvaron ökat under de senaste åren.

LÄS MER: Så vill Försäkringskassan sänka sjukfrånvaron

Han är professor i arbets- och organisationspsykologi vid Stockholms universitet och har länge forskat om bland annat stress och ohälsa i arbetslivet.

Sjukfrånvaron i Sverige började öka 1997 och var på topp 2003 innan kurvan pekade neråt. 2010 var sjukfrånvaron som lägst.

– Då var sjukfrånvaron väldigt nedpressad och kanske lägre än den optimala nivån, säger Gunnar Aronsson.

När kurvan vänt uppåt igen märks tydligt att sjukfrånvaron är betydligt högre bland kvinnor än bland män.

Annons

– Jag tror det beror på att kvinnor och män finns i olika delar av arbetslivet. Kvinnorna finns mer inom vård, skola och omsorg. Där tror jag pressen lagts på de anställda. I andra sektorer har man fått bort tunga arbetsmoment med hjälp av teknik. Det har inte skett i sektorer där kvinnorna arbetar.

Annons

Trots den höga sjukfrånvaron går många, inte minst de som jobbar med omsorg om barn och äldre, till jobbet fast de är sjuka.

LÄS OCKSÅ: Ockelbo går mot strömmen – här minskar frånvaron

Facket Kommunal gjorde nyligen en studie bland sina medlemmar som visade att fyra av tio gått till jobbet sex dagar eller mer under det senaste året när de varit sjuka.

Sex av tio svarade att de gått sjuka till jobbet minst en dag.

Den vanligaste orsaken till att Kommunals medlemmar går till jobbet trots att de är sjuka är att det är dyrt att vara hemma. Över hälften svarade att karensdagen är det främsta skälet.

En annan orsak är att de inte vill lägga över mer jobb på kollegorna.

– Dagens sjuknärvaro kan vara morgondagens sjukfrånvaro, varnar Gunnar Aronsson.

Vad är receptet mot sjukfrånvaron?

– Jag tror inte på att ändra regelsystemet. Lösningen finns på arbetsplatserna, bland kamrater och arbetsledare. Folk ska inte behöva slås ut. Man får ha det som nån sorts ideologi att ta hand om varandra bättre.

Gunnar Aronsson efterlyser mer solidaritet och att man säger ifrån när resurserna inte räcker till för att utföra uppdraget "med kvalitet och gott samvete".

Annons

LÄS MER: Personalchefen tycker inte att ökningen av sjukfrånvaron är "alarmerande"


Anders Eklind

026-27 8816
anders.eklind@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy