Annons

Annons

Snöfall ger ny fart åt vargjakten

Licensjakten är i full gång och på tisdagen fälldes den första vargen i Ockelbo. Snöfallet kan nu ge jakten ny fart. – Nu är spåren lättare att se, säger Per Mellström, jägarförbundet.

Per Mellström, Jägarförbundet

Annons

LÄS OCKSÅ: Länets första varg har skjutits i Ockelbo

Sedan 17 oktober har skyddsjakten pågått på den varg i Järbo som misstänks ha tagit två sällskapshundar och dödat en kviga. Jakten var resultatlös och förlängdes därför till 16 december.

Efter ett överklagande som först stoppade den planerade licensjakten, är den nu i gång.

Sex vargar får skjutas i Åmot/Ockelbo mellan 2 januari till 15 februari eller tills länsstyrelsen avlyser jakten.

Annons

Senast den typen av jakt genomfördes i länet var 2011. Då sköts två vargar i Ockelbo under första dagens jakt. Förra året genomfördes licensjakt i Värmland, Örebro och Dalarnas län.

Annons

LÄS OCKSÅ: Licensjakt på högst sex vargar

Per Mellström på jägarförbundet berättar att man varit nära att fälla varg flera gånger redan. Tisdagen 5 januari fälldes den första.

– Flera har sett varg vi har sett spår varje dag. Vi har också jagat med hjälp av en hund, på samma sätt som man jagar räv. Men vi måste vara försiktiga så att vargen inte tar hunden, säger Per Mellström.

Vad innebär det nya snöfallet för jakten?

– Nu går det att spåra för hand och gå efter spåren. Allt blir lite lättare. Men samtidigt: Jakt är ju jakt. Det är jättesvårt att bedöma hur det påverkar utfallet. Men måste tänka på att det är kallt, 13-14 minusgrader och står man där i fem timmar. Dyker vargen upp måste man genast vara redo och inom skotthåll. Det är inte så lätt som folk tror, säger Per Mellström.

Samtliga vargar får alltså skjutas i reviret i Åmot/Ockelbo, eftersom det där finns en historik om oönskade beteenden och heller inga genetiskt värdefulla vargar enligt Viltskadecenter. Så sent som i våras genomfördes en skyddsjakt på två vargar sedan ett närgånget vargpar jagat tamdjur i trädgårdar. Jakten var dock resultatlös.

Annons

LÄS OCKSÅ: Naturvårdsverket avvisar alla överklaganden

Annons

Per Mellström är kritisk till den rättsliga processen och turerna med överklagandena av vargjakten.

– Det är världens cirkus. Den svenska vargjakten ligger i sju olika domstolar just nu och kostar samhället miljontals kronor. Jag tror att vargen har blivit en symbol för något som genererar pengar och medlemmar till olika naturorganisationer, det är därför de är så engagerade, säger Per Mellström.

Fakta

Så många vargar i länet

Länsstyrelsen grundar beslutet på Naturvårdsverkets beslut om miniminivåer för varg, 270 individer i landet, samt den regionala förvaltningsplanen om tre årliga föryngringar, eller kullar med en eller flera valpar, i länet.

Vid den senaste varginventeringen i Gävleborg konstaterades föryngringar i sju revir och det bedöms finnas omkring 70 vargar i länet.

Än så länge har ingen varg fällts under licensjakten.

Annons

Per Mellström, Jägarförbundet

Annons

Per Mellström, Jägarförbundet

Annons


Anton Emanuelsson

026-15 93 22
anton.emanuelsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy