Annons

Annons

Annons

Sveriges Fängelsemuseum satsar på dödsstraffs-konst och grävjobb i år

Avrättningsplatser förses med konst och rymningar blir utställning – Sveriges Fängelsemuseum i Gävle satsar extra i år, visar det sig.

Gamla avrättningsplatser i Gästrikland och Hälsingland ska få konstinstallationer. Nu söks professionella konstnärer till uppdraget. Det är Sveriges Fängelsemuseum i Gävle som tillsammans med Kulturutveckling Region Gävleborg vill uppmärksamma glömda kulturhistoriska platser men också det dödsstraff som finns än i dag.

33 avrättningsplatser har lokaliserats under den gångna hösten, med hjälp av allmänheten. I nästa steg ska ett antal av dessa lyftas fram. Offentliga samtal och olika program planeras. Men det kommer också att utlysas ett konstnärligt gestaltningsuppdrag. Tillfälliga samtidskonst-installationer blir utplacerade vid fem av platserna.

”Genom att identifiera och lyfta fram tidigare avrättningsplatser runt om i Gävleborg vill vi skapa förutsättningar för en självreflekterande och kritisk läsning av en historisk omständighet som nästan osynliggjorts i Sverige”, skriver Sveriges Fängelsemuseum i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Projektet kallas ”Gränsland, Mellanrum, avgrunder” och kan genomföras tack vare två miljoner kronor som beviljats i bidrag från Postkodlotteriets kulturstiftelse.

Men det är inte det enda nya som händer på Sveriges Fängelsemuseum i år. Ett slags jubileum infaller. 2016 har 30 år gått sedan nedläggningen av den gamla Gävleanstalten – byggnaden som numera inhyser Sveriges Fängelsemuseum och Gävle Kulturhus.

Har du varit intagen här? Rymt härifrån? Eller arbetat här? Frågar Sveriges Fängelsemuseum i ett upprop.

Det är starten till projektet ”Fängelset i staden” där museet gräver i sin egen historia.

Och även i det här fallet efterlyses allmänhetens hjälp:

”Vi som arbetar på museet möter många som minns gamla Gävleanstalten. Den har gjort starka intryck, inte bara på dem som har verkat innanför murarna utan också på dem som har rört sig i staden”.

16 april öppnar sedan en ny utställning som fokuserar på Gävlefängelsets moderna historia - 1960-, 1970, och 1980-tal.

Förhoppningen är att Gävleborna vill bidra med sina minnen till projektet ”Fängelset i staden” genom att bland annat delta i en studiecirkel.

I dag, måndag 8 februari hålls en informationsträff kring detta, i Gävles nya Kulturhus tidigare känt som inte så förnäma ”Hotell Hamilton”.

Sveriges Fängelsemuseum har stora projekt på gång under 2016.

Annons

Hedesunda-Östervåla avrättningsplats på gränsen mellan Gävleborgs län och Uppsala län. Enligt en minnessten stenen skedde den sista kända avrättningen 1836, men på platsen avrättades även den sista kvinnan i Gävleborgs län år 1851.

Annons

Ovansjö avrättningsplats, även kallad Ovansjö galgbacke ligger på sockengränsen mellan Ovansjö och Torsåker. Sista avrättningen på platsen skedde troligtvis 1750-tal. Stenen är en gränssten.


Bodil Juggas

026-15 93 61
bodil.juggas@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan