Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tierp

Vrede mot internationell skolmatsvecka i Tierp – efter SD-ledamotens Facebook-inlägg

Under vecka 10 har Tierps kommun haft tema "Världens mat" i skolmatsalen. Agneta Colantoni, ledamot i kommunfullmäktige för rasistiska Sverigedemokraterna, gjorde ett Facebook-inlägg där hon kritiserade matsedeln som nu sprids i sociala medier. I kommentarsfältet under inlägget antyder hon att kommunen "slickar röv" på nyanlända.

Precis som tidigare i år har Tierps kommun åkt på en kritikstorm på grund av sin matsedel i skolan.

Annons

LÄS MER: Efter skolmats-stormen – så tycker eleverna om sin internationella matvecka

Reaktionerna lät inte vänta på sig över matsedeln som innehåller bland annat nordafrikansk fiskgryta med ägg och couscous och somalisk lammgryta suqaar med somaliskt ris.

Agneta Colantoni (SD) är ledamot i kommunfullmäktige i Tierp och sitter även med som ledamot i kommunens integrationsberedning.

Det var 4 mars som hon la ut ett inlägg på Facebook där hon uttrycker sitt missnöje över matsedeln vecka 10 i Tierp. "Dags för föräldrar att agera", skrev hon. Inlägget har i skrivande stund delats över 500 gånger – med till största delen upprörda reaktioner som följd.

Annons

Annons

LÄS OCKSÅ: Jimmie Åkesson släpper cover på Gävlemusikers låt – Här är artistens smarta motdrag

Hon kommenterar själv under sitt inlägg efter att en Facebook-användare undrar "vem det är dom försöker slickar röv på?". Agneta Colantoni föreslår "alla nyanlända".

Arbetarbladet når Agneta Colantoni på tisdagseftermiddagen. Hon berättar att hon såg matsedeln och tyckte det var "förskräckligt".

Vad är det som är förskräckligt med den här skolmatsedeln?

– Jag har inget emot internationell mat alls men jag är emot att barnen får en hel veckas mat utan att få något de är vana vid. På en hel vecka måste det finnas plats för i alla fall en svensk maträtt.

Hur menar du? Internationella matveckor är ingen ny företeelse.

– Det är för mycket med en hel vecka helt enkelt. Jag tycker det ska vara en mix. Hade det varit falukorv och köttbullar i alla fall en dag hade jag inte sagt något.

Under inlägget undrar en person "vem det är dom slickar röv på?". Med "dom" i det här fallet syftar personen på kommunen. Du föreslår sedan "alla nyanlända". Tycker du att kommunen slickar röv på alla nyanlända?

– Nej, det tycker jag inte. Det var obetänksamt av mig. Kommentaren i sig är olycklig, min utgångspunkt är att det är viktigt med svensk husmanskost i skolorna och att det över en vecka behöver vara en mix.

LÄS MER: Kritikstorm mot halalslaktat kött på skolluncherna

Maria Leopardi är kostkonsulent på Tierps kommun. Hon berättar att skolor och förskolor i kommunen har temaveckor varje termin. I höstas hade de en vecka med mat från bland annat Frankrike, Tyskland och Spanien.

Annons

– Nu ville vi ha från andra länder. Syftet med såna här veckor är att vi ska arbeta med dessa frågor, det vi vill är att förebygga främlingsfientliga tankar på det här viset.

Annons

– Vi bryter in med temaveckor ibland men annars har vi svensk husmanskost som grund i skolorna, jag skulle säga att vi är väldigt traditionella, säger Maria Leopardi.

LÄS OCKSÅ: Tröttnade på muslimhat – bjöd SD-politiker på middag

Hon vill också påpeka att det kommit mycket positiva reaktioner till kommunen.

– Vi kommer till exempel se över om vi kan få in en helsvensk temavecka eller en samisk under vårterminen. Det är absolut ett bra förslag.

Tierps kommun har nyligen varit i en liknande kritikstorm efter att kommunen förra sommaren skickade ut ett dokument om att halalslaktat kött förekommer på skolluncherna.

LÄS MER:

Ledare: När rasismen maskeras till omtanke om kvinnor

SD höll stormöte i Konserthuset – Åkesson: "Gävle är ett intressant exempel"

Annons

Några exempel på reaktioner på "Världens mat"-veckan i Tierps skolmatsalar.

Agneta Colantoni (SD) gjorde det ursprungliga inlägget som sedan spreds. Under inlägget föreslår hon att kommunen "slickar röv" på alla nyanlända.

Matsedeln i sin helhet.


Simon Ridell

026-15 93 19
simon.ridell@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy