Annons

Annons

Annons

Annons

Tierp

Skolmaten i Tierp en het potatis: "Politisk kampanj mot SD"

Debatten om internationella matveckan i Tierp fortsätter. SD kallar syftet politiskt och en kampanj mot partiet.
Nu uppmanar en riksdagsman till JO-anmälan av kostchefen i kommunen.

Annons

LÄS OCKSÅ: Vrede mot internationella matveckan i Tierp

Sverigedemokraterna Tierp har reagerat på ett uttalande som kostchefen Maria Leopardi gjorde till Arbetarbladet, apropå stormen kring Världens mat-veckan.

Nu gör de politik av det – och menar samtidigt att det är viktigt att skolmat inte ska vara politik.

Så här skriver det rasistiska partiet på sin Facebooksida: "Kostchefens uttalande är mycket belysande för vad det handlar om. "Det vi vill är att förebygga främlingsfientliga tankar på det här viset". Det här är alltså inte något som handlar om mat – syftet är politiskt från början".

Annons

En vild debatt har uppstått i tråden.

Annons

– Jag tycker att kostchefen har ett politiskt syfte där poängen är att påverka attityden, då är det politiskt, säger Joakim Larsson (SD) viceordförande i Sverigedemokraterna i Tierp och gruppledare i kommunstyrelsen.

Men ska skolan inte förebygga främlingsfientlighet?

– Det är rätt långsökt att komma åt främlingsfientlighet på det viset.

Förespråkar SD främlingsfientlighet?

– Nej, jag ser inte oss som ett främlingsfientligt parti. Vi har en kritik på invandringspolitiken, säger Joakim Larsson (SD)

– Skolmaten ska inte vara en politisk fråga. Jag tycker inte att det här är rätt väg att nå de mål som kostchefen vill uppnå, fortsätter Joakim Larsson (SD).

En av de som kommenterat i skolmatsdiskussionen är Mikael Eskilandersson. Han är riksdagspolitiker för Sverigedemokraterna, kommer från Örkelljunga men sitter i riksdagen för Gävleborg.

Så här skriver han på Sverigedemokraternas Facebooksida:

"Vore nog läge med en JO-anmälan mot kommunens kostchef som bedriver politik, vilket anställda inte ska, i stället för att tillhandahålla bra och näringsriktig mat. Kommer dock inte leda till något, men det skulle vara en markering."

När Arbetarbladet pratar med honom säger han att han inte tänker göra någon anmälan själv, utan att det var ett tips.

– Tjänstemännen ska man inte angripa, det är bättre att JO-anmäla om man tycker att det är fel tycker jag. Det var ett tips som jag lade ut på Facebook om hur de kan göra, säger Mikael Eskilandersson (SD).

Annons

– Jag svarade på en kommentar på Facebook.

På Facebook kallar han också matveckan för en kampanj mot SD:

Annons

"Finns tydliga regler för vad tjänstemän i en kommun får och inte får göra i sin tjänsteutövning. En sak de inte får göra är att bedriva kampanjer mot politiska partier i kommunen. Det är JO som granskar om tjänstemän sköter sitt uppdrag."

– Det får inte bli en kampanj mot oss som parti. Skolmaten ska inte användas som ett politiskt verktyg, säger Mikael Eskilandersson (SD) till Arbetarbladet.

Samtidigt tonar han ned de hårda orden.

– Maträtter har alltid inspirerats från alla länder. För min del är det viktigt att den är näringsrik och närproducerad.

LÄS OCKSÅ: Så tycker eleverna om sin internationella matvecka

Inbäddat innehåll

Mikael Eskilandersson.


Catharina Hugosson

0293-126 66
catharina.hugosson@mittmedia.se

Till toppen av sidan