Annons

Annons

Annons

Gävle

Efter genuskritiken – nu ska Gävle kommun bryta fördomarna med ny handbok

Gävle kommun har fått sin första handbok i genusmedveten bildkommunikation.
Efter kritik om att kommunen befäster stereotyper och begränsar människors möjligheter lovar kommunikationschef Johan Adolfsson nu bättring.

LÄS OCKSÅ: Gävle – från genuskatastrof till genushjälte

Två år har det tagit att göra färdigt boken ”Bilder som förändrar världen”, en handbok som ska hjälpa kommunen att bli mer genusmedveten och inkluderande i sin kommunikation.

– Det känns fantastiskt roligt att den äntligen är klar, säger Johan Adolfsson, kommunikationschef i Gävle kommun.

Det hela började för tre år sedan då en person ringde upp Johan Adolfsson och var arg över fotona av Gävle som hängde i fönstren på Stadshuset.

– Jag gick dit och märkte att personen hade rätt – det var en kavalkad i alla fel man kan göra i bildhantering. Pojkar som sportar, tjejer som shoppar, män som är makthavare, kvinnor som är mammor. När vi gör så begränsar vi människors mål och horisonter, säger Johan Adolfsson och tillägger att Gävle kommun har ett stort ansvar att verka för ett Gävle som inkluderar alla.

Annons

Annons

Boken har tagits fram med hjälp av "genusfotografen" Tomas Gunnarsson, som gjort sig känd som expert på genusfrågor i bildkommunikation.

Att det tagit två år att göra klart boken beror bland annat på att projektet växt längs vägen.

Det som från början var tänkt att bli bara några checklistor för att vägleda kommunen, slutade med en bok på 60 sidor, fylld av inspiration och konkreta tips på hur fördomar kan motverkas.

Bland annat innehåller den personer och familjer som bryter mot normer, bildexempel på bra och uselt genustänk från hela Sverige och en normkritisk selfieskola.

Ett grepp i boken som Johan Adolfsson lyfter fram är att "inkludera utan att markera".

– Det kan handla om att till exempel skildra en handikappad person i egenskap av sig själv och inte i egenskap av sitt handikapp, eller att låta samkönade par illustrera texter som inte har ett dugg med sexuell läggning att göra, säger han.

Kostnaden för boken landade på ungefär 300 000 kronor. Då ingår också den fotoutställning som tagits fram i samband med boken.

På torsdag den 31 mars bjuds allmänheten in till bokrelease och vernissage klockan 19-21 på Gävle konstcentrum, där både kommunikationschef Johan Adolfsson och "genusfotografen" Tomas Gunnarsson är på plats.

Utställningen är öppen april-juni och kommer sedan att lånas ut i en månad i taget.

Annons

"Jag tyckte från början att jag var ganska kunnig i de här frågorna. Men man märker att det hela tiden finns nya saker att lära", säger kommunikationschef Johan Adolfsson om arbetet med boken.


Lisa Persson

026-15 93 02
lisa.persson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan