Annons

Annons

Annons

Annons

Tierp

Efter stormen mot internationella matveckan – nu ska Tierp bara servera svensk mat i skolorna

Tierps kommun har hamnat i blåsväder över maten som serveras i skolorna två gånger på bara det senaste året.
Till hösten går centralköket i kommunen över till att bara servera riktig svensk mat.
– Det finns inget bättre för barnen än riktig svensk falukorv – så det tänker vi oss varannan vecka, säger centralkökets restaurangchef Pierre Rivoire.

Pierre Rivoire, restaurangchef på Tierps centralkök, har sett över menyerna och temaveckorna.

Annons

OBS: Detta är Arbetarbladets aprilskämt år 2016. Läs varför kökschefen ställde upp här.

Beskedet från Tierps kommun kommer efter kontroversen kring skolornas internationella matvecka för några veckor sedan. Då serverades bland annat en somalisk lammgryta med ris och en nordafrikansk fiskgryta till mångas förtret och raseri. Matsedeln fick stor spridning i sociala medier och möttes av förvåning och rasism trots att företeelsen med internationella matveckor är långt ifrån en ny idé.

Förra sommaren förklarade dessutom Tierps kommun att deras halalmärkta kyckling följer alla svenska riktlinjer – också det till upprörda reaktioner.

Annons

LÄS MER: Arbetarbladets aprilskämt högt rankad i nationell media

Annons

Påtryckningarna har fått Pierre Rivoire, restaurangchef på kommunens centralkök, att se över vad som serveras – och han har kommit fram till att det är dags att sluta negligera den svenska maten.

– Vi har insett att vi behöver göra något innan den klassiska svenska kosten faller i glömska. I alla fall en kommun måste gå i bräschen för den riktiga svenska husmanskosten och vilken passar bättre än Tierps kommun. Här har vi haft husmanskosten som grund sedan länge så övergången blir kanske inte så tuff som många tror efter debatterna som varit, säger han.…

Hur gör ni med till exempel köttbullen? Den är ju faktiskt turkisk från början.

– Köttbullen har assimilerat sig på ett bra sätt sedan den introducerades till det svenska köket. Pizza, pasta och tacos är mer tveksamt – de rätterna serveras inte med något så genomsvenskt som lingonsylt och brunsås. Det blir svårt att maka på klassiska svenska rätter som blodpalt, falukorv och raggmunkar.

De internationella matveckorna blir nu ett minne blott men Tierps kommun planerar att fortsätta med temaveckor i en lite annan tappning jämfört med tidigare. Nu kommer svensk historia stå i fokus. De tre stora temaveckorna blir av i november, december och i januari, "de tre stora M:en" kallar Pierre Rivoire veckorna – Mårtengåsveckan, Missväxtveckan respektive Midvinterblotsveckan.

LÄS OCKSÅ: Frossa i gamla aprilskämt från Arbetarbladet

Annons

Under Midvinterblotsveckan väntar bland annat en dagstripp till Gamla Uppsala. Där ska sedan djur som häst, svin och får offras till gudarna med förhoppning om att årets grödor ska bli bra. Resten av veckan äter sedan barnen de djur som offrats.

Annons

– Det blir veckan med stort M, utan tvekan årets höjdpunkt. Under Mårtengåsveckan blir det förstås gröt, svartsoppa och gås – också det en riktig höjdare för barnen.

Under Missväxtveckan ska de som led under missväxtåren på 1800-talet hedras och då står barkbrödet och gröt gjord på lavar i fokus.

– Lite tråkigare för barnen men så var inte heller missväxtåren någon promenad i parken direkt, avslutar Pierre Rivoire.

---

Du har precis läst Arbetarbladet aprilskämt 2016. Läs om varför chefskocken ställde upp på bluffen här.

Inbäddat innehåll

Tierps kommun har haft det hett om öronen när det gäller skolmaten som serveras.

Sara Sjölén, 13, bryr sig inte så mycket om beskedet att det nu bara blir svensk skolmat. "Falukorv är typ min favoriträtt" säger hon.

Annons

Tierpsbon Camilla Wärme är skeptiskt. "Det här kan väl inte stämma", säger hon.


Simon Ridell

026-15 93 19
simon.ridell@mittmedia.se

Till toppen av sidan