Annons

Annons

Annons

Trafikplats Tuna

Peter Kärnström (S): Att kommunen lägger 40 miljoner på en av- och påfart vid Tuna ger samhällsvinst

Är det rätt att prioritera en av- och påfart vid Tuna över andra investeringar, frågade sig Hans Olsson (M) i en interpellation.
– Man har inte presenterat vilken samhällsnytta Tuna ger, sade han.
– Det ger en samhällsekonomisk vinst. Det är inte minus, inte ens noll. Det är en samhällsvinst på nära fyra gånger satsad krona, sade Peter Kärnström.

Se debatten: Arbetarbladet sände live – se reprisen här

Hans Olsson hade många frågor och flera fick han svar på. Samtidigt kom andra frågor upp till ytan under debatten.

– Andra kommuner försöker dra nytta av området runt sina resecentrum, sade Hans Olsson, som även pekade på att det redan finns ett antal områden där företag kan etablera sig, som Lövbacken, Mosaiken och Bredmossen.

– Sandbacka park, centrum med mera ska inte ses i konflikt med Tuna. Mark har sålts till Bejer för 2,2 miljoner kronor. Det finns två föravtal med syfte att säkerställa mark till etablering, med villkor att ny av- och påfart påbörjas, sade Peter Kärnström.

Annons

Läs mer: Moderaterna kräver svar om Tunaavfarten

Annons

För kommunens del kostar vägplanen 4 miljoner kronor och bygget av av- och påfarten beräknas kosta 40 miljoner kronor.

Det kan finnas möjlighet att Trafikverket hjälper till att finansiera till exempel en pendlarparkering och statsbidrag kan också bli aktuellt.

– Sandviken satsar överallt, och inte på någon plats verkar satsningarna få full utdelning. Är det här en prioriterad investering för dig, Peter Kärnström? Är det möjligt att få se en prioriteringslista? undrade Hans Olsson, som tackade Peter Kärnström för bra svar på interpellationens frågor.

Läs mer: Jättesatsningen på ny Sandvikenavfart från E16 får kritik

En fråga som inte fick något entydigt svar kom från liberalernas Per-Ola Grönberg:

– Om vi bygger av- och påfarten... Ger vi den till Trafikverket då? Vem ska sköta väghållningen, kommer det till driftskostnad?

– Det är en förhandlingsfråga vilka delar kommunen eller Trafikverket kommer att äga. Väghållningsansvaret är en senare förhandlingsfråga, svarade Peter Kärnström.

Sandvikens kommun har betalat Trafikverket tagit fram en vägplan, ungefär som en detaljplan.

– Om det är så att det förs diskussioner, om det skulle komma en stor etablering med tung trafik som skapar arbetstillfällen vore det väl lite korkat att inte ha en vägplan som möjliggör att etablera en av- och påfart, sade Carl-Ewert Ohlsson (C).

Annons

Annons

Läs mer: Snart tas första spadtagen för ny Tunarondell

– Jag är inte negativ till en avfart, men vi har många andra saker vi måste satsa på. Jag är tveksam om Tuna slår undan andra investeringar, sade Hans Olsson (M).

Peter Kärnström målade upp en bild av hur det kan se ut om ett företag vill etablera sig utan att det finns en färdig vägplan.

– Då ska vi säga att vi får se när Trafikverket har tid att avsätta någon som kan göra en trafikplan som tar två år. Sen tar det tre år att bygga. Vad tror du företaget säger då?

Att det skulle vara otänkbart för ett företag att etablera sig på Tuna utan avfart höll inte Hans Olsson med om, det faller knappast på fem minuters omväg menade han.

– Sex–sju minuter extra är för mycket. Titta på Falun, Borlänge och Uppsala, där ligger det tillgängligt, sade Johnny Sandgren (C).


Aina Lundkvist

0297-406 19
aina.lundkvist@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan