Annons

Annons

Annons

Bilsport

Racingförare brännskadad efter motorexplosion – vårdas i respirator

Dragracingföraren Samuel Andersson skadades svårt vid en olycka under en testkörning på Tierp Arena i lördags. Han ligger nu nedsövd på akademiska sjukhuset i Uppsala.

LÄS MER: I väntan på operation – brännskadade föraren fortsatt nedsövd: "Det är klart att vi är oroliga"

Teamet i Söderhamnsbaserade Orsambay motorsport har skruvat på sin dragracingbil hela vintern – allt för att kunna ta sig snabbast över linjen när dragracingsäsongen drar igång nästa helg.

Men innan premiären i Malmö ville teamet och föraren Samuel Andersson testa bilen.

– Man brukar göra så för att se hur bilen går, så vi var ner till Tierp Arena för en testhelg. Första vändorna gick det riktigt bra, säger Orambay:s Alexander Andersson.

Annons

När Samuel Andersson tryckte gasen i botten för den längre teststräckan – var det något som gick fel.

Annons

– Det såg bra ut men efter ungefär 80 meter ner längs banan small det bara till och hela bilen blev till ett eldklot.

Den lustgasladdade motor havererade i en enorm explosion som slet dragracern i bitar – och föraren Samuel Andersson satt fast bakom ratten i ett rullande inferno.

– Han hade ingen kontroll över bilen och den rullade nog omkring 350 meter innan det tog stopp mot en skyddsvall, berättar Alexander Andersson som var på plats när olyckan inträffade.

Samuel Andersson, som var vid medvetande hela tiden, lyckades på ett mirakulöst sätt själv ta sig ur det brinnande fordonet och fick vård av räddningsresurserna på plats.

Nu ligger han nedsövd på intensivvårdsavdelningen för brännskador på akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Han hade inte några interna skador men händerna och delar av ansiktet är brännskadade. I och med att ansiktet var skadat och kunde svälla upp ville läkarna inte ta några risker så därför valde man att söva honom, säger Alexander Andersson.

Vid motorexplosionen rycktes ena dörren loss på dragracern och skyddsnätetförsvann – något som kan ha räddat livet på Samuel Andersson.

– Att ta sig ur en sådan här bil är en jätteprocedur så han måste ha haft änglavakt att just dörren lossnade. Samuel själv sa direkt efter olyckan att han inte trodde att han skulle ta sig ur eftersom händerna brann och han inte kunde få upp bältet.

Annons

För Alexander Andersson, som även är son till den svårt skadade föraren, var det en fruktansvärd upplevelse som inträffade i helgen.

Annons

– Det var ju varit lite småbränder tidigare men aldrig något såndant här. Jag har nog aldrig i hela mitt liv varit så rädd, säger han.

Enligt läkarna är läget stabilt, och Samuel Andersson kommer att kunna bli återställd efter den svåra olyckan. Trots den goda prognosen har man ändå valt att hålla honom nedsövd under ett par dagar.

– Det har varit riktigt jobbigt men jag har stort förtroende för läkarna.


Daniel Gustafsson

0650-355 00
daniel.gustafsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan