Annons

Annons

Första steget in på arbetsmarknaden – länsstyrelsen visar vägen

Nebras Assaf och Anahita Fouladi tar sina första steg in på den svenska arbetsmarknaden tack vare praktikantprojektet på länsstyrelsen. Han blir en resurs på staben, hon får användning för sina färdigheter inom fotografi.

Mia Karlsson leder praktikantprojektet på länsstyrelsen. Anahita Fouladi och Nebras Assaf är två av fjorton nyanlända som kombinerar arbetsuppgifter på länsstyrelsen med studier i svenska. Hon läser akademikerspåret på Komvux, han går på SFI.

Annons

Nebras Assaf är 25 år och kom till Sverige för ett år och åtta månader sedan. Han tog den svåra vägen från krigets Syrien via Libanon, Libyen, båt över till Lampedusa och bil och tåg genom Europa. Nu bor han i Sandviken med sina tre bröder. I Motala finns en syster. I Syrien har han studerat engelsk litteratur på universitetsnivå och även arbetat som engelsklärare.

28-åriga Anahita Fouladi tvingades lämna Iran av politiska skäl för tre år sedan. Hon har bott i Bollnäs men är sedan ett halvår tillbaka Gävlebo. Hon är utbildad inom grafisk design och är kreativ även när det gäller fotografi och måleri. Hon har ställt ut sina abstrakta akvareller i Bollnäs.

Praktikantprojektet är ett samarbete mellan länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen. Mia Karlsson samordnar det ettåriga projektet. Sedan några veckor finns 14 praktikanter på länsstyrelsens olika enheter. Två dagar i veckan i närmare 15 veckor gör de nyanlända praktik. Övrig tid handlar om svenskastudier. I höst får en ny grupp chansen.

Annons

Annons

– Länsstyrelsen vill gå i bräschen och vara en förebild för andra myndigheter att ta efter, säger Mia Karlsson. Överhuvudtaget är svenska myndigheter dåliga på att ta emot praktikanter, det hänger ihop med hög arbetsbelastning och högt tempo och att många har till uppgift att sköta tillsyn, ta beslut och att mycket är omgärdat av sekretess.

Det är en balansgång att både hitta konkreta arbetsuppgifter och samtidigt skapa meningsfull sysselsättning. Anahita Fouladi får jobba med sådant hon behärskar. Hon ska ta egna och redigera andras bilder för publicering på länsstyrelsens hemsida. Ett annat exempel är syriska Khansaa som blivit husmors högra hand i Slottets kök.

– Det viktiga är att praktikanterna hittar svenskan och bygger upp nya referensramar vad som gäller på våra arbetsplatser. Matlåda och fika är till exempel helt nya begrepp för många, skrattar Mia Karlsson.

Nebras Assaf kombinerar praktiken med SFI. Han känner sig väl mottagen efter två veckor och tycker att alla är jättesociala. Han har också noterat att det finns många regler, men det tycker han bara är bra.

– I framtiden kan jag tänka mig jobba med invandrare eller bli polis, säger han.

Anahita Fouladi har tidigare praktiserat på biblioteket i Bollnäs. Hon har sökt många jobb men alltid fått nekande mejlsvar.

Annons

– Att skaffa mig ett jobb är det viktigaste för mig. Sedan vill jag läsa vidare och utbilda mig till lärare, gärna inom grafisk design eller bild.

Annons

Fakta

Praktikantprojektet

Ett samarbete mellan Länsstyrelsen Gävleborg och Arbetsförmedlingen.

Projektledare är Mia Karlsson.

14 nyanlända praktiserar två dagar i veckan på länsstyrelsens olika enheter. Övrig tid ägnas åt SFI eller akademikerspåret på Komvux.

De första praktikanterna började 4 april.

Praktikttiden omfattar 15 veckor.

I höst tar länsstyrelsen emot en minst lika stor grupp.

Praktikanterna får antingen etableringsersättning eller aktivitetsstöd.

Praktikantprojektet har ett samarbete med ett annat projekt; Från vision till verkstad, det är EU-stött och medfinasieras av Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg och Arbetsförmedlingen.

Målgruppen är 150 män och kvinnor i Gävleborgs län och Älvkarleby kommun, nyanlända eller långtidsarbetslösa invandrare, med akademisk utbildning eller yrkeskompetens.

De kommer att matchas utifrån deltagarnas behov och erbjudas platser inom privata och offentliga verksamheter.


Jan Sundström

026-15 93 96
jan.sundstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy